Proslavu Gospe Delorite u Kuni predvodio provincijal hrvatskih karmelićana o. Mamić – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Proslavu Gospe Delorite u Kuni predvodio provincijal hrvatskih karmelićana o. Mamić – Dubrovačka biskupija

Svečano i dostojanstveno bilo je na proslavi Gospe Delorite, zaštitnice Pelješca, u petak 10. svibnja u Kuni Pelješkoj. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom predvodio je o. Vinko Mamić, provincijal hrvatskih karmelićana. U procesiji su vjernici nosili kip Gospe Delorite.

Provincijal Mamić je na početku propovijedi govorio o pjesmi koju je napisala Mala Terezija i koja se zove „Ruža bez latica“.

Razmišljajući nad tim što je sve Marija činila za svoga sina kazao je kako je ona već na početku trebala iskoračiti iz svoje zone komfora i započeti nešto nepoznato što je Bog od nje htio.

„I od nas Bog traži da promislimo nad svojim životom“, kazao je propovjednik te potaknuo vjernike na promišljanje o tome jesu li onakvi kakvi bi željeli biti.

Tumačio je nadalje susret Marije i Elizabete opisan u evanđeoskom ulomku približavajući detalje iskustvima vjernika. Kazao je, primjerice, kako kvaliteta našeg života ovisi o riječima koje izgovaramo jedni drugima. Slikom metamorfoze leptira iz gusjenice naglasio je dinamiku unutarnjeg života vjernika koji dugima nije vidljiv dok se važni procesi preobrazbe događaju u njemu. I u Marijinom životu događale su se preobrazbe.

„Bog nas vodi kroz život i daje nam takve životne situacije u kojima nas može promijeniti, oformiti, učiniti nas onakvima kakvi bismo mi željeli biti. Ali treba biti otvoren za taj Božji dar. Treba dopustiti da sa cvijeta života koji nam je dao padne latica. Treba proći kroz metamorfozu koja nas čini takvima da možemo letjeti“, rekao je provincijal Mamić i zaključio s Ujevićevom porukom: „Za let si, dušo, stvorena“.

Na koncu euharistijskoga slavlja obnovljena je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu, a  liturgijsku glazbu animirao je mješoviti zbor župe sv. Marka iz Korčule udružen s pjevačima iz peljeških župa.

Za ovu proslavu u Kuni vjernici su se pripremali trodnevnicom i cijelonoćnim euharistijskim klanjanjem.

A.T.

Fotografije: Boris Poluta

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Orebić: Prva pričest na svetkovinu Duhova – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Započeo Planinarski križni put za mlade na Lastovu – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Duhovna obnova za djelatnike Biskupije “Tajna patnje i ljubavi” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti