Proslavljen patron vojne kapele u Žepču
Biskupska konferencija

Proslavljen patron vojne kapele u Žepču

U četvrtak 8. veljače u vojarni “Josip Karimović Grabo” u Žepču proslavljen je nebeski zaštitnik kapelice Bl. Alojzije Stepinac, izvijestio je portal Katoličkog tjednika Nedjelja.

Misno slavlje predvodio je vojni kapelan don Goran Kosić uz koncelebraciju generalnog vikara Vojnog ordinarijata mons. Željka Čuturića i novog vojnog kapelana don Fabijana Stanušića.

U prigodnoj propovijedi don Goran je govorio o životu i djelu kardinala Stepinca s posebnim naglaskom na njegov nauk, odnosno kako je on vidio obitelj, supružnike i društvo.

“Kard. Stepinac govorio je i uvijek branio narav, bit i Evanđelje. U svakom trenutku, bilo zgodno ili nezgodno. Isticao je kako Riječ Božja mora imati važno mjesto u svačijem životu. Mora biti ono što čovjeka ravna u njegovu djelovanju, njegovu govoru kao i ophođenju prema drugim ljudima. Posebice je naglasio obitelj kao bitnu stanicu Crkve i društva te je dignuo glas kad su komunisti htjeli razoriti obitelj”, kazao je propovjednik ističući kako se i danas svim silama i načinima želi rasturiti ona tradicionalna obitelj, kakvu je Bog zamislio te se nameće samovolja i da svatko radi što želi.

Nadalje je progovorio o ulozi žene i muškarca, po onome kako je govorio Bl. Stepinac. “Za ženu u obitelji kaže kako drži tri kuta kuće i to nije poniženje nego pokazuje koje dostojanstvo ona ima u obitelji i Crkvi. Jer, po ženi je došlo spasenje svijeta, žena čuva i daje dušu obitelji. Rađa, brine se, poučava… A, da bismo mogli očekivati da imamo dobre kršćanske majke, žene, dobru mladež treba moliti i naći inspiraciju, utjehu, temelj i pouku u Svetom pismu (…) Muž nije samo glava obitelji po tituli ili časti, nego tu ulogu treba dokazati svojim primjerom: živjet će čestito po Božjem i taj će primjer pokazati svojoj djeci”, posvijestio je don Goran ponavljajući riječi kard. Stepinca kako u obitelji važno mjesto mora biti križ, slike svetaca, Sveto pismo i svakodnevna molitva.

Pozvao je stoga: “Ispitajmo svoju savjest koliko molimo osobno, u obitelji i koliko dajemo značaj pouci djece i povezanosti unutar obitelji. I društvo je važno jer ono ne može biti dobro ako se ugnjetava maleni čovjek, siromašan i odbačen.”

Ohrabrio je nazočne da se ugledaju na život i djelo Bl. Alojzija Stepinca te da dignu svoj glas protiv zla i nepravde i svjedoče Boga na zemlji.

Na kraju svete mise don Goran je zahvalio vojnim i civilnim vlastima koji su uveličali misno slavlje te je druženje nastavljeno uz objed u vojnim prostorijama. (kta/nedjelja.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kina: Posvećen je novi biskup Zhengzhoua

Katoličke vijesti

Umro don Niko Šošić, salezijanac svećenik

Katoličke vijesti

Predstavljena knjiga “Nježnost Božje ljubavi”

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti