Proslavljen bl. Alojzije Stepinac |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslavljen bl. Alojzije Stepinac |

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika, bl. Alojzija Stepinca proslavila je u subotu, 10. veljače najmlađa slavonskobrodska župa posvećena našem Blaženiku, koja ove godine obilježava i 15. obljetnicu djelovanja.

Svečano blagdansko slavlje predvodio je vlč. dr. Grgo Grbešić, profesor na đakovačkom KBF-u. Uz domaćeg župnika Ivicu Martića suslavili su: brodski dekan Tomislav Ćorluka,  brodski župnici  Krunosav Karas, Domagoj Lacković i o. Paul Karim te fra Slavko Milić, gvardijan franjevačkog samostana i fra Mislav Lukačević, sin te župe.

U prigodnoj homiliji prof. Grbešić je kroz lik blaženog Stepinca progovorio o njegovom duhovnom pozivu, poslušnosti i vjernosti Bogu te o oproštenju.

Posebno je naglasio da nam Stepinac može biti uzor u poslušnosti i vjernosti Bogu: „Poslušan biti znači prihvatiti volju Božju i onda kada ne znamo koje će biti posljedice toga. Majka Božja je bila poslušna, sv. Josip je bi   o poslušan, a vrhunac poslušnosti je u Getsemantskom vrtu. Isus se tu krvlju znojio. Vidio je u duhu što ga čeka i u duhovnom i u tjelesnom smislu i molio je – Oče otkloni ovu čašu od mene, ali ne moja, nego tvoja volja neka bude. To je vrhunac poslušnost, poslušnosti do smrti na križu. I mi, Isusove sluge, upravo se po tome vidimo, jesmo li Bogu poslušni u teškim vremenima. Blaženi Alojzije živio je u teškim vremenima, bio je  vjeran i poslušan Bogu, braneći prioritet Božjega Kraljevstva“, rekao je uz ostalo dr. Grbešić.

Zapitavši se što nam u životu, koji nije nimalo lagan, često nepravedan, daje snagu da izdržimo na kraju je zaključio: „Ako u to gledamo propast ćemo, klonut ćemo duhom. Ali, ako gledamo u tajnu Kraljevstva Božjega, i u svjetlo Isusova uskrsnuća i vječnoga života – sve postaje drugačije. Tako je radio naš Gospodin, tako je radio i Alojzije Stepinac.“

Svoju propovijed završio je parafrazirajući misli Ivana Mažuranića: „Nije velik tko se velik rodi, nit je visok tko na visu stoji, već je velik tko se malen rodi, al kad pane velik grob mu treba“.

Nakon mise pred Stepinčevim zavjetnim relikvijarom, nazvanim „Zagrljaj svetosti Mučenika i Pastira“, u koji su pohranjene moći blaženog Stepinca – a koje je župa pri osnivanju dobila od zagrebačkog nadbiskupa, molitvu za Stepinčevo proglašenje svetim predvodio je župnik Martić. Potom su svećenici poljupcem relikvijara počastili Blaženika. Vjernici su tijekom dana također imali priliku pomoliti se i počastiti blaženikove relikvije.

Brojni su vjernici sudjelovali kako na tom tako i na jutarnjem misnom slavlju koje je predvodio vlč. Robert Farkaš, župnik brodske Župe sv. Leopolda Mandića. Misna slavlja pjevanjem je animirao župni zbor. Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava. B. Lukačević

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Završena ekumenska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana |

Katoličke vijesti

Nastavljena devetnica Djetetu Isusu |

Katoličke vijesti

“Blaženije je davati nego primati” 2024. |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti