Krštenje šestog djeteta u obitelji Petrak – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Krštenje šestog djeteta u obitelji Petrak – Dubrovačka biskupija

Šesto dijete u obitelji Petrak, malog Liam Kaiu, u nedjelju 11. veljače na euharistijskom slavlju u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku krstio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Biskup je na početku podsjetio kako se ove nedjelje slavi VI. nedjelja kroz godinu, posljednja u ovom vremenu kroz godinu prije početka korizme, ali i Svjetski dan bolesnika, Gospa Lurdska te Svjetski dan braka.

U homiliji je dubrovački biskup promišljao je o gubavcu iz evanđeoskog ulomka koji je došao Isusu motiviran vjerom, te je poručio: ”Vjera često u bezizlaznim situacijama ostaje jedini ljudski oslonac. A Isus pred vjerom nikada ne ostaje ravnodušan, nego joj izlazi u susret. Vjera je hrabrost i prepuštanje Bogu i tamo gdje ljudska pomoć zakazuje i gdje su ljudi posve nemoćni. Vjera je životni stav poniznosti i molitve.”

Biskup je također govorio o odnosu prema gubavcima u Svetom pismu, o sv. Franji Asiškom i njegovom činu prema gubavcu te naveo primjer Raoula Follereaua, francuskog pisca koji se nazva ”apostol oboljelih od gube” jer je cijeli svoj život posvetio borbi protiv te bolesti. Spomenuo je kako se Isus borio protiv tadašnjeg mentaliteta koji je gubavce odbacivao, isključivao iz društva.

„Koliki su ljudi, poput Isusa, muškarci i žene puni evanđelja, otišli gubavcima našega vremena, beskućnicima, narkomanima, prostitutkama, izbjeglicama…. Dodirnuli su ih gestom naklonjenosti, osmijehom i mnogi od njih su se doslovno izliječili od svoje muke i sami postali iscjelitelji“, primijetio je biskup te zaključio: „Ozbiljno shvaćanje evanđelja ima snagu koja mijenja život.“

Na kraju mise biskup je čestitao obitelji Petrak na krštenju njihovog šestog djeteta, posebice najstarijem bratu koji mu je bio kum.

Svečanom i radosnom ozračju u katedrali pridonio je pjesmom zbor mladih koji redovito nedjeljom navečer svojom pjesmom i slavljenjem Gospodina uzveličava euharistijska slavlja.

s. Katarina Mihić/Katedralna župa

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Uskrsna poruka biskupa Glasnovića: Hajdemo i mi da uskrsnemo s Njime! – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Mladi iz Dubrovačke biskupije sudjelovali na SKHM-u u Gospiću – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Misa zahvalnica na Svetu Obitelj u Gospe: Ono najljepše u nama povezano je s Isusom i s obitelji – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti