Proslava Tijelova u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije |
Đakovačko-osječka nadbiskupija

Proslava Tijelova u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije |

SLAVONSKI BROD/TORDINCI (TU) -Svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je 30. svibnja 2024., u župama diljem Đakovačko-osječke nadbsikupije. Prenosimo prispjela izvješća.

Župa Gospe Brze Pomoći

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo,  tradicionalno je u četvrtak. 30 svibnja 2024., proslavljena na području Župe Gospe Brze Pomoći u povezanosti župne i franjevačke crkve Presvetog Trojstva te grkokatoličke Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Slavonskom Brodu.

Svečanu misu u Pastoralnom centru Župe Gospe Brze Pomoći predvodio je župnik Anđelko Cindori. Suslavili su fra Slavko Milić, gvardijan franjevačkog samostana, Bernard Prelčec, župni vikar, dr. Marko Martić, svećenik na studiju u Rimu i o. Aleksandar Hmilj, brodski grkokatolički župnik.

Citirajući na početku homilije Ivanovo evanđelje –  ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ župnik Cindori je podsjetio kako je Isus život svoj žrtvovao za nas ljude. Posvjestivši koja je sva djela Isus činio dok je hodao zemljom naglasio je kako je On bio najveći u trenutku kada je predao samoga sebe riječima Nesekom Ocu u Getsemanskom vrtu  – ‘Ne moja, nego tvoja volja Gospodine’. 

„Upravo to središnje otajstvo Kristova spasenja je njegova proslava i predanje koje mi danas slavimo pod prilikama kruha i vina. Krist je dao svoj život kako bismo mi živjeli. U tom predanju on vidi smisao svoga života i poslanja. Kako se lijepo ova svetkovina Tijelova uklapa u Dan  državnosti i obrnuto kako naša Domovina crpi svoju snagu iz blagovanja Kristova tijela i krvi“, ustvrdio je župnik Cindori.

Promišljajući nadalje što bi od Spasitelja trebali učiti poručio je: „Evo nam Sina Božjega koji je smisao svoga boravka među ljudima pokazao predajući samoga sebe. Danas bismo od Spasitelja trebali naučiti darivati, predati svoj život Bogu kako nas uči liturgijska pjesma  – Život svoj prikazujemo Bogu za budućnost hrvatskome rodu… Kada budemo poput onih poniženih s Kristom, kada umremo svojim grijesima, zajedno ćemo s njima živjeti i biti proslavljeni u vječnosti“.

Slavlje ove svetkovine nastavljeno je procesijom kroz ulice središtem grada, u kojoj su nošene zastave slavonskobrodskih brigada, sudjelovala je Limena glazba Željezničar, pjevao je župni zbor, a među brojnim vjernicima sudjelovali su prvopričesnici, grkokatolički vjernici, a posebno su bila lijepa djeca u narodnim nošnjama – članovi dječje skupine Folklornog ansambla Broda.

Tako je prva postaja bila kod sjenice u Gospinom dvorištu, a potom su pronoseći Gospodina u pokaznici ulicom Petra Krešimira IV. vjernici molili i pjevali, sve do spomen obilježja sluge Božjega Josipa Stadlera. Tu su sjenicu svojim ručnim radovima, ikonama lijepo ukrasili grkokatolički vjernici. Prigodnu pobožnost pred Presvetim, svojstvenu Istočnom obredu, predvodio je grkokatolički župnik o. Hmilj. Sljedeća postaja bila je kod sjenice ispred Lučke kapetanije. Kako je zadnja sjenica bila ispred franjevačke crkve Presvetog Trojstva gvardijan fra Slavko je nakon svečanog blagoslova vjernika blagoslovio i najstariju smotru folklora u Hrvatskoj – Brodsko kolo, koje ove godine obilježava 60. obljetnicu.

Slavlje ovoga velikog blagdana Brođani su završili slavonskim pjesmama i kolom. B. Lukačević.

Župa bl. Alojzija Stepinca

Tijelovo je proslavljeno Tijelovskom procesijom po glavnom trgu Naselja Andrije Hebranga u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. Svečanu procesiju, koja je krenula iz župne crkve po završetku blagdanskog misnog slavlja, predvodila je skupina ministranata noseći križ, uz njih Čuvari saveza svetog Josipa sa zastavama – hrvatskom i župnom, praćeni župnim zborom i prvopričesnicima u bijelim haljinicama. Za njima je ostajao put obilato posut ružinim laticama kao svjedočanstvo ljubavi i radosti koja se mogla osjetiti kod svih prisutnih.

Župnik Ivica Martić je nosio Krista u pokaznici da ga pokaže svijetu, da on probudi uspavana srca, da odagna svako zlo, da obilato blagoslovi župu i čitav svijet. Cijela procesija odisala je radošću i zajedništvom te nije bilo djeteta, čovjeka ili žene na čijem se licu nije vidjelo zadovoljstvo i veselje zbog sudjelovanja u procesiji. 

Župni zbor pjevao je cijelim putem od sjenice do sjenice, uređenih šlinganim stolnjacima, svijećama i cvijećem koje su naredile i poslagale vrijedne ruke župljanki a pripremili Čuvari saveza svetog Josipa. Zboru su se pridružili i svi ostali vjernici te je naselje orilo pjesmama koje su slavile Krista i Euharistiju. Svjetlana Živković

Župa Presvetog Trojstva Tordinci

Svetkovina Tijelova proslavljena je 30. svibnja i u Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečanom euharistijom koju je predvodio župni upravitelj Josip Erjavac. Na početku misnog slavlja župnik Erjavac je govorio o slavlju svetkovine koja je centar našega kršćanskoga života. Da zahvaljujemo Bogu kako na ovozemaljskim darovima kruha zemaljskoga, svagdašnjega, ali tako i kruha nebeskoga koji nam daje život vječni. „Također danas obilježavamo i Dan hrvatske državnosti, slavimo rođendan naše države, slavimo na jedan način rođendan svakoga od nas. Današnjom misnim slavljem sjetimo se, molimo, zahvalimo Bogu za našu državu. Sjetimo se svih onih koji su dali svoj život i imali doprinos u našoj samostalnoj, slobodnoj Republici Hrvatskoj“ – istaknuo je župnik Erjavac.

U homiliji je istaknuo kako ovom svetkovinom slavimo Gospodina koji se za svakoga od nas predao i koji nam je ostavio sebe za hranu. Potaknuo je vjernike da se zapitaju vjeruju li da će u ovom komadu kruha doći živi Bog i vjeruju li unatoč našoj slabosti, grješnosti, manjkavosti i ograničenjima da će taj isti Isus ući u naš život i da će taj isti Isus proći na jedan simboličan način ovdje ulicama naše župe i da je tom istom Isusu stalo baš do nas takvih kakvi jesmo, često puta grješnih, često puta tvrdoglavih. Napomenuo je kako župljani za nekoliko dana hodočaste u svetište Ludbreg te idu vidjeti zašto tamo hrle mnogi ljudi, mnogi vjernici. Također je podsjetio vjernike na neka euharistijska čuda koja su se dogodila u svijetu te opisao kako su se dogodila. „I danas će se ovdje dogoditi jedno euharistijsko čudo. Isus će doći u ovaj mali komad kruha kojega slavimo, koji nam daje smisao, ali i koji je izvor našega postojanja“ istaknuo je župnik Erjavac.

Nakon pričesti župnik u zajedništvu s mnoštvom vjernika u procesiji je pronio Presveti Oltarski Sakrament, pod „nebom“ koje su nosili članovi MPS „Paorija“.  Molilo se na četiri postaje, sjenice, koje su uredili mještani pojedinih sela župe. Svečanost je završila povratkom u crkvu, uz pjesmu Tebe Boga hvalimo te blagoslovom s Presvetim. Tatjana Adžić/Ivana Vidinović

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava nebeskog zaštitnika župe u Slobodnici |

Katoličke vijesti

Godišnji koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa |

Katoličke vijesti

Kanonski pohod Župi sv. Luke, ev. u Josipovcu |

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti