Proslava Sv. Ivana Krstitelja u Ponikvama: On bijaše jasan, hrabar i veliki Božji glasnik – Dubrovačka biskupija
Dubrovačka biskupija

Proslava Sv. Ivana Krstitelja u Ponikvama: On bijaše jasan, hrabar i veliki Božji glasnik – Dubrovačka biskupija

Vjernici župe sv. Ivana Krstitelja u Ponikvama proslavili su u ponedjeljak 24. lipnja svog nebeskog zaštitnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan u suslavlju župnika don Pera Pranjića.

Govoreći o svecu zaštitniku generalni vikar je ustvrdio kako je njegovo začeće i rođenje bilo “čudno i čudesno” te podsjetio vjernike na sam događaj opisan u Svetom pismu koji govori kako su Elizabeta i Zaharija, u starijoj dobi, začeli i dobili sina kojem su dali ime Ivan. Za to su molili, a “iskrena i od srca izrečena molitva, ne može biti ne uslišana”, kazao je propovjednik.

Mnogi su se pitali što će biti od tog djeteta, nastavio je razmišljanje generalni vikar te ustvrdio: “Na njemu je bila ruka Božja i oko Božje. Bog je imao s njim svoj plan, kao što ga ima sa svakim od nas. Ivan mu se stavio na raspolaganje. Nije bježao od Božjeg plana.” Potaknuo je okupljene vjernike na promišljanje o tome stavljaju li se u Božji plan te jesu li spremni surađivati s Bogom i biti na Božjoj strani i onda kada dođu i pritisnu kušnje i nevolje.

Aktualizirajući situaciju Elizabete i Zaharije generalni vikar Pervan je također govorio o neplodnosti i želji za potomstvom bračnih parova u ovom vremenu.

Kazao je i kako u kalendaru Katoliče Crkve postoje 24 sveca s imenom Ivan te dodao: “Ime sa sobom nosi i odgovornost. Ivan Krstitelj je toga bio itekako svjestan.” Nadalje je predvoditelj slavlja govorio o drugim segmentima života Ivana Krstitelja i njegovoj povezanosti s Isusom, o pozivanju suvremenika na obraćenje te o sveopćem pozivu na svetost.

“Ivan je bio jasan u svojim stavovima, nastupima, tumačenjima i propovijedanjima. Zlo je nazvao pravim imenom. Nije se libio prozvati krivovjerce, ili one koji su skrenuli s pravoga puta. Njegova retorika je bila jasna. Nije podilazio nekome. Što je dobro, dobro je, a što je zlo, zlo je. Nije bilo umanjivanja ni zla ni odgovornosti, a samim tim ni posljedica”, kazao je u propovijedi generalni vikar i nastavio: “Bilo mu je jasno da s Bogom i Božjim nema kompromisa i nije ga ni tražio. Hrabro je istupao i nastupao. Hrabro je branio ono što je Božje, vjersko.”

“Moramo si priznati, naše je vrijeme daleko od Ivanovoga vremena. On bijaše jasan, hrabar i veliki Božji glasnik. Sam Isus Nazarećanin za Ivana će reći: ‘Zaista kažem vam, između rođenih od žene ne usta veći od Ivana Krstitelja’”, zaključio je i potaknuo vjernike na obraćenje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor, a nakon mise izmoljena je molitva te podijeljen blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom.

A.T.

Fotografije: Boris Poluta

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Slavlja Prve pričesti – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Novi ciklus projekta “Otkrivanje starih dubrovačkih katedrala” – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti

Na tečaju ikonopisanja polaznici pisali ikonu Pneumatofora – Dubrovačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti