Župa Rođenja Blažene Djevice Marije u Malom Lošinju proslavila je u nedjelju 4. veljače 2024. Dan života. Prigodom Dana života župu su posjetili članovi udruge „Hrvatska za život“ i inicijative „40 dana za život“, s predsjednikom udruge Antom Čaljkušićem.

Program je započeo u subotu 3. veljače, susretom na kojem su se okupili pripravnici za primanje sakramenta potvrde. Poslijepodne je program nastavljen svjedočenjem i razgovorima s mladim i odraslim župljanima, članovima obiteljskih zajednica i Pokreta za život.

Nakon subotnje večernje i mise u čast sv. Blaža, održano je euharistijsko klanjanje s nakanom za život i svu nerođenu djecu. Na klanjanju su među ostalima sudjelovali članovi župnog Pokreta za život, koji inače redovito predmole cjelonoćno klanjanje svakog Prvog petka u kapelici samostana časnih sestara ančela, s molitvenom nakanom za svu nerođenu djecu.

Vrhunac proslave Dana života bila je svečana nedjeljna euharistija koju je predvodio župnik Robert Zubović u zajedništvu s vlč. Andrijom Živkovićem, župnim vikarom.  Osvrnuvši se na nedjeljno Evanđelje o Isusovom ozdravljenju Petrove punice, kao i drugih bolesnika, don Robert je ohrabrio župljane da s većom brigom i ljubavlju njeguju i brinu o svojim bolesnicima, posebice starcima.

Potom se osvrnuo na ovogodišnju poruku „Svjedočiti ljepotu očinstva“ predsjednika Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića. Pozvao je očeve da budu Božji suradnici u stvaranju života, da budu podupiratelji i promicatelji života te da svojim življenjem štite svaki ljudski život. Svakog devetnaestoga u mjesecu u crkvi sv. Josipa muževi će se okupljati na molitvu.

Tijekom misnog slavlja vjeroučenici viših razreda su svojim župljanima prigodnim riječima čestitali Dan života, a vjerska skupina predškolskog odgoja otpjevala je pjesmu Tko stvori.

Ante Čaljkušić je nakon svih nedjeljnih misa vjernicima posvjedočio o svojoj obitelji, otvorenosti za život, djelovanju udruge i inicijative za život te je predstavio rad udruge.  Govorio je o ljepoti bračnog zajedništva i obiteljskoj molitvi te mlade obitelji ohrabrio da budu otvorene za prihvaćanje novih života.

Župljani su imali prigodu nabaviti brojne prigodne materijale u izdanju udruge i na taj način pomoći njezino djelovanje. Upoznali su se i sa snimanjem dugometražnog igranog obiteljskog filma „Loveći Teslu“.

R. Z.

Print Friendly, PDF & Email