Pro-life aktivist osuđen na 57 mjeseci zbog blokiranja klinike
Svijet

Pro-life aktivist osuđen na 57 mjeseci zbog blokiranja klinike

Lauren Handy, koja je vodila “spašavanje” Washingtona 2020., suočava se s gotovo pet godina zatvora.

Stanovnica Virginije i aktivistica za život Lauren Handy (desno na gornjoj fotografiji) osuđena je na četiri godine i devet mjeseci zatvora, plus tri godine nadzora, zbog blokiranja klinike za pobačaje u Washingtonu, DC, 2020.

U kolovozu 2023. Handyja i nekoliko drugih optuženika osudila je savezna porota u Washingtonu, DC, zbog optužbi za kršenje Zakona o FACE-u (Freedom of Access to Clinic Entrances) i “Zavjere protiv prava”. Optužbe je podiglo američko ministarstvo pravosuđa, a zaprijećena je kazna do 11 godina. Ministarstvo pravosuđa zatražilo je kaznu do šest i pol godina, dok su Handyjevi odvjetnici tražili od suda da pokaže blagu kaznu s 12-mjesečnom zatvorskom kaznom — što je zapravo vrijeme koje je odslužio.

Izvijestio je New York Times u vrijeme kada su osuđeni jer je “porota utvrdila da su optuženici djelovali nasilno, odmah su privedeni i zadržani u pritvorskom centru u Aleksandriji u Virginiji.”

Jedan optuženik, Jay Smith, priznao je krivnju za kršenje FACE zakona i osuđen je na 10 mjeseci zatvora, Prijavljeno je WUSA-9. Preostalih osam – Johnathan Darnel, Herb Geraghty, Joan Andrews Bell, William Goodman, Paulette Harlow, Jean Marshall, John Hinshaw i Heather Idoni – osuđeni su po obje točke u nizu suđenja na saveznom sudu prošle godine. Ovaj tjedan dobili su kazne u rasponu od nešto manje od dvije godine do 34 mjeseca.

Joan Andrews Bellveteranka pro-life “spasiteljica” koja je u svojih 76 godina života provela mnogo vremena u zatvoru, osuđena je na nešto više od dvije godine zatvora.

Tijekom suđenja, okružna sutkinja Colleen Kollar-Kotelly zabranila je optuženima da tvrde da su njihovi postupci bili zaštićeni Prvim amandmanom ili da su počinjeni u obrani treće osobe, prema WUSA-9.

Tijekom saslušanja o kazni raspravljalo se o pismima koja potvrđuju Handyjevu duboku predanost nenasilju, povijesti humanitarnog rada i predanosti služenju marginaliziranim u društvu. Handy, katolik, direktor je aktivizma za Progresivni ustanak protiv pobačaja.

Obećana žalba

Društvo Thomas Morenacionalna neprofitna odvjetnička tvrtka posvećena vraćanju poštovanja zakona prema životu, obitelji i slobodi, zastupa Handy, 30. Odvjetnička tvrtka sa sjedištem u Chicagu kaže da će se žaliti na njezinu osudu i osporiti ustavnost FACE Acta.

Martin Cannon, viši savjetnik društva Thomas More, reagirajući na kaznu, rekao je,

“Postojala je samo jedna stvar oko koje su gospođa Handy i njezini suoptuženici bili jedinstveni, a to je nenasilje. Urotili su se da budu miroljubivi. Ipak, danas je sud ispunio želju Bidenovog Ministarstva pravosuđa osudivši gospođu Handy na 57 mjeseci – gotovo 5 godina zatvora. Za svoje napore da na miran način zaštiti živote nevinih nerođenih ljudskih bića, gospođa Handy zaslužuje zahvalu, a ne mučnu zatvorsku kaznu. Energično ćemo podnijeti žalbu na osudu gospođe Handy i napasti glavni uzrok ove nepravde, to jest FACE Act — za koji vjerujemo da je neustavan i da se više nikada ne bi trebao koristiti za progon miroljubivih zagovornika života.”

Steve Crampton, viši savjetnik društva Thomas More, dodao je,

“Gđa. Handyjeva kazna od 57 mjeseci je neostvarenje pravde, jednostavno i jednostavno. Dok sam upoznavao gospođu Handy, izbliza sam vidio njenu nepokolebljivu strast za zagovaranjem života i odlučnu predanost nenasilju. Karikatura gđe Handy koju je izmislilo Bidenovo ministarstvo pravosuđa kosi se sa stvarnošću. Gospođi Handy trebalo je pokazati isto milosrđe koje je ona sama iskazivala nebrojeno mnogo potlačenih tijekom svog mladog života. Duboko je razočaravajuće što ovaj Sud nije prozreo dim i ogledala Ministarstva pravosuđa. Ali ova borba je daleko od završetka i mi se radujemo što ćemo apelirati za slobodu gospođe Handy i njezinih suoptuženika, tako da Ministarstvo pravosuđa nikada više ne može koristiti FACE Act kao oružje protiv svojih ideoloških protivnika.”

Suočavanje s Ministarstvom pravosuđa

Optužbe protiv Handyja i drugih pro-life zagovornika protiv FACE Acta u posljednje dvije godine pokrenule su raspravu o ustavnosti zakona i njegovoj uporabi od strane Bidenove administracije. Rasprava je doprla do članova oba doma Kongresa Sjedinjenih Država, gdje je uveden zakon za ukidanje Zakona o FACE-u.

Velika porota koja optuženi Handy i osam drugih optuženika u Washingtonu, DC, u veljači 2022. rekli su da su se prosvjednici urotili kako bi “ozlijedili, ugnjetavali, prijetili i zastrašivali pacijente i zaposlenike” klinike za pobačaje u DC-u 22. listopada 2020., “u slobodnom vježbanju i uživanju u prava i privilegije koje im osiguravaju zakoni Sjedinjenih Država – naime, pravo na dobivanje i traženje dobivanja … usluga reproduktivnog zdravlja.”

Optužnica je tvrdila da su okrivljenici primjenom sile ušli u polikliniku i onemogućili joj pristup.

Prema optužnici, Handy je zakazao termin u klinici pod pseudonimom i lažno tražeći “usluge reproduktivnog zdravlja”. Kad je radnik otvorio kliniku na početku radnog dana, Handy i ostali su “nasilno” ušli u čekaonicu. Kada je jedan od njih “nasilno ušao u kliniku”, navodno je uzrokovao da se medicinska sestra spotakne i ugane gležanj. Dok je Handy tražio upute, ostali su optuženici blokirali vrata i vezali se za namještaj. Onemogućili su pacijentu ulazak u razne dijelove klinike.

Također zgodno je istražen jer u svom domu ima pet ljudskih fetusa. Prema Naš nedjeljni posjetitelj, pet leševa (uzetih iz kontejnera od 115) predano je okružnom medicinskom istražitelju; nisu obavljene obdukcije. Ostatak fetusa iz kontejnera za medicinski otpad pokopan je pod vodstvom katoličkog svećenika.

kardinal Pietro Parolin
Vlažni zatvor

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bishop poziva zakonodavce Utaha da zaštite pečat priznanja u prijedlogu zakona o prijavljivanju seksualnog zlostavljanja

Katoličke vijesti

Pasionističke pokrajine okreću se sunčevoj energiji za službu energije i brigu za stvoreno

Katoličke vijesti

Biskup Joliet najavljuje spajanje, zatvaranje 9 katoličkih župa

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti