Prikaz živih jaslica u Župi Bezgrešnoga začeća BDM u Dračevici – HVARSKA BISKUPIJA
Hvarska biskupija

Prikaz živih jaslica u Župi Bezgrešnoga začeća BDM u Dračevici – HVARSKA BISKUPIJA


Bile su to jedine žive jaslice prikazane na otoku Braču izložene pred župnom crkvom. U malu Župu Bračkoga dekanata, sa svega 60-ak stanovnika, došli su brojni otočani iz okolnih mjesta, iz Donjega Humca i Nerežišća te ostalih bračkih naselja. Pristigla su i djeca u pratnji svojih roditelja kako bi svjedočila prikazu živih jaslica koje su aktualizirale biblijske događaje, i to od navještaja arkanđela Gabrijela Mariji da će postati Isusovom Majkom, sve do poklona triju mudraca pred betlehemskom špiljom.

Prikaz živih jaslica otvorila je meditacija koju je za tu priliku priredio svećenik Hvarske biskupije vlč. Marko Plančić. „Ponoć je. Netko kuca na vrata. Josip traži mjesto za svoju obitelj. Traži mjesto za Isusa, ali njega nema. Noć je hladna, srca su hladna. Njegov vlastiti narod nije ga prepoznao, nije ga primio. A baš je u toj ponoćnoj tami i hladnoći svjetlost i toplina Božje ljubavi zasjala. To nije svjetlo koje bode. Božićno svjetlo je tiho svjetlo, ono je ponizno svjetlo. Naš Bog je ponizan, on ne podnosi oholost, vidi što nama ljudima ona čini. Došao ju je poraziti, ali ne silom, nego poniznošću. Tama ne može nadjačati tamu, to može jedino svjetlost. Mržnja ne može poraziti mržnju, to može jedino ljubav“, poručio je, uz ostalo, vlč. Plančić, potaknuvši meditacijom okupljene na promišljanje o otajstvu Isusova rođenja. Biblijski događaj započeo je scenom Blagovijesti, a zatim je nastavljen kroz prikazani hod Marije i Josipa iz Nazareta u Betlehem sve do dolaska u betlehemsku štalicu ispred koje su se okupila brojna djeca i mladi.

U organizaciji i prikazu živih jaslica, koji je prethodio misi bdjenja uoči svetkovine Rođenja Isusova, sudjelovali su brojni Dračevljani i Dračevljanke. Glavni akteri živih jaslica bili su bračni par Nikola i Sanda Žuvić kojima je pripala uloga Josipa i Marije, a njihov sin Šimun bio je u ulozi Isusa. Pripovjedač u scenskome prikazu bio je Josip Jakšić, dok je glas anđela posredovao Luka Šimunović. Ulogu trojice mudraca, poznatijih kao trojice kraljeva, izveli su Dragan Šimunović, Juro Šimunović i Milan Martinović. Mali anđeli bili su Laura Brnelić i Lea Radić. U osmišljavanju scenografije sudjelovali su Nikola Šimunović, Jure Šimunović, Dragan Šimunović i Josip Jakšić. Za odjeću u kojoj su sudionici uprizorili žive jaslice pobrinuo se domaći župnik, osiguravši je iz kazališta u Starome Gradu na otoku Hvaru.

Događaj živih jaslica na otoku Braču dopisniku Informativne katoličke agencije Jadranu Bašiću, poslije scenske izvedbe, komentirao je župnik Dračevice vlč. Marko Plančić. „Povod ovome prikazu živih jaslica je 800. obljetnica izrade prvih jaslica koje je napravio sveti Franjo Asiški u talijanskom gradu Grecciu 1223. godine. Prikazom živih jaslica htjeli smo obilježiti taj događaj iz života svetoga Franje. Kao župnik bio sam inicijator da se u našoj župi upriliče žive jaslice, dok je glavni redatelj i organizator događaja župljanin Josip Jakšić koji je pripremio tekst i režiju. Nadam se da će ovaj događaj postati i tradicija u ovoj župi. Raduje me ovoliki odaziv župljana, ali i vjernika iz drugih bračkih župa“, rekao je za IKA-u vlč. Plančić, zahvalivši pri tom onima koji su sudjelovali u izvedbi živih jaslica te u njihovoj pripremi koja je, kako je rekao, okupila i ujedinila brojne žitelje.

Vlč. Plančić pojasnio je da su žitelji uključeni u organizaciju i izvedbu živih jaslica radili na pripremi toga događaja više dana i tjedana. Podsjetio je da su u Dračevici žive jaslice već jednom prikazane, i to 2019., u godini prije početka zadnje pandemije, izvijestila je Hvarska biskupija.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Obavljen povratak kipova svetih Kuzme i Damjana – HVARSKA BISKUPIJA

Katoličke vijesti

Pokopan don Ivica Eterović – HVARSKA BISKUPIJA

Katoličke vijesti

Održana smotra župnih zborova otoka Brača – HVARSKA BISKUPIJA

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti