Prije stotinu godina „Bambino Gesù“ je postala „Papina bolnica“
Biskupska konferencija

Prije stotinu godina „Bambino Gesù“ je postala „Papina bolnica“

Bolnica „Bambino Gesù“, referentna točka za pedijatrijsku pomoć u cijelom svijetu, donirana je Vatikanu prije 100 godina, na današnji dan, 20. veljače. Osvrćemo se na povijest bolnice i očinski odnos koji Sveti Otac ima s rimskom ustanovom poznatom kao „Papina bolnica“, piše Vatican News.

Godine 1869. vojvotkinja i vojvoda Scipioni osnovali su pedijatrijsku bolnicu „Bambino Gesù“. Njihova kuća u središtu Rima s 12 kreveta postala je prva gradska bolnica posvećena djeci.

Potom je 20. veljače 1924. bolnica donirana Svetoj Stolici, čime je postala „Papina bolnica“ i referentna točka za skrb o bolesnoj djeci u Rimu i diljem svijeta. Na današnji dan, 20. veljače obilježava se sto godina.

U to se vrijeme bolnica već preselila u drevni samostan Sant’Onofrio na brdu Gianicolo. Preseljenom 1887., nepunih deset godina od osnutka, bolnica se na istom mjestu nalazi i danas, iako se ponovno preseljenje očekuje 2030., na mjesto gdje je nekada bila bolnica „Forlanini“.

Povijest bolnice

Prije donacije Svetoj Stolici, 33.000 djece već je bilo hospitalizirano u „Bambino Gesù“. Bolnica se suočila u povijesti s brojnim hitnim slučajevima, uključujući posljedice potresa u Avezzanu 1915., u kojem je primljeno 420 djece, i epidemije španjolske gripe tijekom Prvog svjetskog rata 1918., tijekom koje je hospitalizirano 300 djece.

Centar izvrsnosti

Prvi Papa koji je posjetio bolnicu „Bambino Gesù“ bio je papa Ivan XXIII. 1858., a slijedili su ga Pavao VI. 1968., Ivan Pavao II. 1979., Benedikt XVI. 2005. i papa Franjo 2017. godine. „Bambino Gesù“ sada je najveća pedijatrijska poliklinika i istraživački centar u Europi te je povezana s glavnim međunarodnim centrima na tom području.

Papa Franjo i „Bambino Gesù“

Opazio sam da je to obitelj više od bolnice, rekao je papa Franjo dok je razgovarao s djecom i osobljem bolnice „Bambino Gesù“ 2017. godine. Papa Franjo također je dio te obitelji. Posjećivao je djecu u bolnici, koja su mu zauzvrat slala pisma i crteže. Pedijatrijska bolnica nije poznata kao „Papina bolnica“ iz razloga što pripada Svetoj Stolici, već zato što je ljubav i briga koju Sveti Otac podupire i pruža prema ustanovi jasna i istinita. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Mons. Faresin, pastir kojega valja nasljedovati; uvijek među posljednjima

Katoličke vijesti

Papa djelatnicima pedijatrijske bolnice Bambino Gesù: Nemojte žrtvovati dobrotu i nježnost

Katoličke vijesti

U donjoj bazilici u Asizu restaurirana freska s najpoznatijim portretom sv. Franje

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti