Preminuo osnivač i predsjednik emeritus Instituta za vjeru i kulturu „G. K. Chesterton“ o. Joseph Ian Boyd
Biskupska konferencija BiH

Preminuo osnivač i predsjednik emeritus Instituta za vjeru i kulturu „G. K. Chesterton“ o. Joseph Ian Boyd

Član Družbe sv. Bazilija, međunarodno priznati poznavatelj Chestertonove misli o. Joseph Ian Boyd preminuo je u srijedu, 10. siječnja 2024. u Edmontonu u Kanadi izvijestio je Institut za vjeru i kulturu „G. K. Chesterton“.

O. Joseph Ian Boyd godinama je bio profesor engleskog jezika na „St. Thomas More College“ u kanadskoj provinciji Saskatchewan. Od 1999. do 2020. predavao je na „Seton Hall University“ u South Orangeu u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Diplomirao je na Sveučilištu u Saskatchewanu 1956 godine. S.T.B. diplomu je stekao na „St. Michael’s College“ u Torontu u Kanadi 1964. godine. Magistrirao je 1965. godine na Sveučilištu u Torontu, a doktorirao na Sveučilištu u Aberdeenu u Škotskoj 1970. godine.

U mladosti se susreo s djelima G. K. Chestertona zahvaljujući primjerku G. K.’s Weeklyja kojeg je posjedovao Boydov otac. Chesterton je bio prisutan u svakom razdoblju njegovog života, a posljednjih 50 godina života posvetio je pisanju i predavanju o životu, mislima i opusu G. K. Chestertona.

Godine 1974., dok je bio profesor na „St. Thomas More College“, nakon sudjelovanja na stogodišnjoj konferenciji o rođenju G. K. Chestertona, osnovao je Institut za vjeru i kulturu „G. K. Chesterton“ i njegov prepoznatljivi časopis „The Chesterton Review“. Autor je knjige „The Novels of G.K. Chesterton“.

Godine 1999. o. Boyd je prenio Institut i časopis na „Seton Hall University“ u South Orange u New Jersey, gdje su ostali trajno smješteni u Centru za katoličke studije. Na poziv više sveučilišta, studijskih centara i različitih organizacija, o. Boyd je diljem svijeta dijelio svoje znanje o Chestertonu i njegovom znanstvenom radu nadahnjujući novu generaciju „Chestertonijanaca“. Predavao je diljem Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Europe, Južne Amerike i Japana. O. Boyd umirovljen je 2020. godine. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sudan: Godina rata ostavila je zemlju bez sjemeništaraca

Katoličke vijesti

Sveta Misa za pobijene fratre i puk u Mostaru

Katoličke vijesti

Obrana doktorske disertacije vlč. Antuna Faltaka

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti