Preminuo muškarac unakaženog lica čiji je zagrljaj s papom Franjom dirnuo svijet
Svijet

Preminuo muškarac unakaženog lica čiji je zagrljaj s papom Franjom dirnuo svijet

Djelatnici ACI Prensa, 12. siječnja 2024. / 14:00 sati

Vinicio Riva, Talijan koji je patio od rijetkog stanja i čiji je dirljivi susret s papom Franjom nakon opće audijencije u Vatikanu 2013. viđen diljem svijeta, preminuo je u bolnici u Vicenzi u Italiji 10. siječnja u dobi od 58 godina.

Slika nježnog susreta između Rive — koji je bolovao od neurofibromatoze tipa 1, genetskog poremećaja koji može rezultirati kožnim lezijama — i pape 2013. godine predstavljala je jedan od najemotivnijih i najupečatljivijih trenutaka Franjina pontifikata.

Dirljiva scena snimljena je nakon opće audijencije 6. studenog 2013., godine kada je papa Franjo izabran za nasljednika svetog Petra. Papa je zagrlio Rivu dok je pozdravljao hodočasnike na Trgu svetog Petra u živopisnoj gesti ljubavi prema osobama koje pate od zdravstvenih problema. Papa Franjo se zaustavio na nekoliko minuta kako bi uzeo Rivu u naručje. Nekoliko trenutaka kasnije, primio ga je za lice i blagoslovio ga.

Neočekivana gesta Svetog Oca potpuno je promijenila Rivin život, kako je kasnije rekao, i pomogla mu da se bolje nosi s boli uzrokovanom ranama koje je imao po cijelom tijelu. Nakon papina zagrljaja, Riva je rekao da je ostavio po strani “sve tuge”.

‘Nisam zarazan, ali on to nije znao’

U intervjuu za talijanski časopis Panorama, Riva je rekao da mu je papa prilikom susreta s papom Franjom prvo poljubio ruku “dok mi je drugom milovao glavu i rane”.

“Tada mi se približio i čvrsto me zagrlio; dao mi je poljubac u lice. Glava mi je bila na njegovim prsima, a njegove ruke su me dočekale. Zagrlio me čvrsto, čvrsto.”

“Pokušao sam govoriti, reći bilo što, ali nisam mogao: Emocija je bila vrlo jaka. Prošlo je nešto više od minute, ali meni se činilo kao cijela vječnost. Onda sam se okrenuo da vidim svoju tetku i rekao joj: Evo ja ostavljam tuge, tuge su tu ostale”, ispričao je.

Riva je tom prigodom dodao da su ruke pape Franje “bile meke, nježne i tako lijepe”.

Kasnije se prisjetio emotivnog zagrljaja s papom: “Nije razmišljao hoće li me zagrliti ili ne. Nisam zarazan, ali on to nije znao. Učinio je to i to je to: pomilovao mi je cijelo lice i dok je to radio osjećao sam samo ljubav.”

Gotovo šapatom zbog operacije grla, Riva se ganuto prisjetio susreta tog dana i rekao kako mu je gesta pape Franje pomogla u borbi protiv von Recklinghausenove bolesti, poznate i kao neurofibromatoza tip 1.

Neurofibromatoza uzrokuje jaku bol i može rezultirati oštećenjem vida, poremećajem učenja, pa čak i rakom, prema pojašnjenu klinike Mayo. Liječenje stanja je vrlo komplicirano.

Osobe s ovom bolešću — koja je genetska i nije zarazna — često se suočavaju s diskriminacijom zbog svog izgleda.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa će poslati kardinala Taglea kao posebnog izaslanika na Nacionalni euharistijski kongres u SAD-u

Katoličke vijesti

Dva svećenika oteta iz župnog ureda u Nigeriji

Katoličke vijesti

Otvaraju se registracije za ‘prekretnicu’ Nacionalni euharistijski kongres 2024

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti