Predsjednik Sveučilišta u Dallasu: Misija visokog obrazovanja je otvorena rasprava u potrazi za istinom
Svijet

Predsjednik Sveučilišta u Dallasu: Misija visokog obrazovanja je otvorena rasprava u potrazi za istinom

Washington, DC Newsroom, 12. veljače 2024. / 13:30

U govoru održanom u Zakladi Heritage, koja se smatra najutjecajnijim konzervativnim think tankom u Sjedinjenim Državama, predsjednik Sveučilišta u Dallasu Jonathan J. Sanford izrazio je zabrinutost zbog razine politizacije koja vlada na američkim sveučilištima i naglasio da potraga za istinom zahtijeva otvorena rasprava.

U govoru od 8. veljače pod naslovom “Sveučilišta, patriotizam i građanstvo: pristup katoličke liberalne umjetnosti izbornoj godini”, Sanford je rekao da postoje samo “vrlo rijetki trenuci” kada je zauzimanje političkog stava prikladno za institucije visokog obrazovanja. Rekao je da bi sveučilišta umjesto toga trebala poticati otvorenu raspravu kako bi se “potraga za istinom mogla nastaviti na nesputan način”.

Sanford, profesor filozofije, od 2022. obnaša dužnost predsjednika Sveučilišta u Dallasu, privatnog katoličkog sveučilišta smještenog u Irvingu u Teksasu.

Sanford je citirao primjer nekoliko predsjednika sveučilišta koji su dali izjave nakon što je Vrhovni sud Sjedinjenih Država poništio Roe protiv Wadea, a koje su implicirale da “postoji nešto opako u zauzimanju pro-life pozicije”. Takve izjave, rekao je, “ušutkavaju one koji vole raspravljati o tom stavu” i mogu stvoriti “otuđenje kršćana u kampusu”.

“Rasprava oko pobačaja trebala bi biti moguća”, primijetio je Sanford.

Politizacija, upozorava Sanford, također ugrožava povjerenje javnosti u objektivnost institucija i njihova akademska istraživanja.

“Rastuća je percepcija da sveučilišta više ne vrijede”, rekao je. “Čini se da se događa puno politike. Znači li to da se ne uči puno?”

Tijekom svojih primjedbi Sanford je također izrazio “duboku zabrinutost oko kulture otkazivanja”, napominjući da sveučilišno okruženje treba biti ono “gdje se može voditi istinska rasprava”.

Podsjetio je da slobodna i otvorena rasprava pomaže i njegovanju domoljublja. Istaknuo je da su Federalistički dokumenti, koji su bili okvir za Ustav SAD-a, “došli kroz mnogo rasprava”, dodajući da se moraju učiti, testirati, a zatim prihvatiti temeljna načela, u kojoj točki “vaš nastaje divljenje i ljubav prema njima.”

Međutim, Sanford je primijetio da domoljublje, iz katoličke perspektive, ne znači uvijek podržavati djelovanje svoje zemlje. Kao savršeni primjer domoljuba naveo je sv. Thomasa Morea. More je bio savjetnik kralja Henryja VIII koji je pogubljen jer je odbio podržati kraljev prkos Crkvi u uspostavi Anglikanske crkve.

“Pravi patriotizam temelji se na ljubavi prema Bogu i njegovoj Crkvi”, rekao je Sanford.

Tyler Arnold

Tyler Arnold je zaposlenik izvjestitelja za Katoličku novinsku agenciju, sa sjedištem u uredu EWTN News u Washingtonu. Prethodno je radio za The Center Square i objavljivao je u raznim novinama, uključujući The Associated Press, National Review, The American Conservative i The Federalist.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kanadske katoličke škole usmjeravaju tužbu protiv divova društvenih medija

Katoličke vijesti

Majka katolkinja ubijena u pucnjavi na pobjedničkoj paradi Kansas City Chiefsa

Katoličke vijesti

Malteški red: Napadi na civile i humanitarne radnike su zločini protiv čovječnosti – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti