Bivši svećenik iz Južne Karoline osuđen na 21 godinu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece
Svijet

Bivši svećenik iz Južne Karoline osuđen na 21 godinu zatvora zbog seksualnog zlostavljanja djece

Osoblje CNA, 12. veljače 2024. / 13:00 sati

Bivši svećenik iz Južne Karoline odslužit će više od dva desetljeća iza rešetaka nakon što je priznao krivnju za seksualne zločine nad djecom, objavila je savezna vlada.

Državno odvjetništvo SAD-a za Distrikt Južne Karoline stoji u priopćenju za javnost da je 69-godišnji Jamie Adolfo Gonzalez-Farias “osuđen na više od 21 godinu saveznog zatvora” nakon presude za “prijevoz maloljetnika s namjerom sudjelovanja u nezakonitim seksualnim radnjama”.

Svećenik je uhićen u siječnju prošle godine pod optužbom i na njih se izjasnio o krivnji. Bio je u posjetu biskupiji Charleston u Južnoj Karolini iz biskupije San José de Melipilla u Čileu.

Ured američkog državnog odvjetnika rekao je u objavi od petka da je Gonzalez-Farias “upoznao maloljetnu žrtvu, 11-godišnjeg dječaka, i njegovu obitelj kroz svoj položaj svećenika”. On je “počeo pridavati visoku razinu pažnje djetetu”, uključujući i poklon mobitela, koji je svećenik koristio za komunikaciju sa žrtvom.

Svećenik je 2020. odveo žrtvu na Floridu pod izgovorom odmora na plaži, gdje je potom seksualno zlostavljao dječaka i pokušao ga seksualno napasti. Svećenik je također žrtvi slao poruke koje su bile “neprikladne, prelazile su odgovarajuće granice i bile u skladu s otkrivanjem zlostavljanja od strane maloljetne žrtve”, rekao je ured odvjetnika.

Svećenik je uhićen u studenom 2022. u međunarodnoj zračnoj luci u Miamiju.

Američka okružna sutkinja Mary Geiger Lewis “osudila je Gonzalez-Farias na 262 mjeseca zatvora, nakon čega slijedi doživotno nadzirano puštanje na slobodu”, navodi se u priopćenju ureda tužitelja. Gonzalez-Farias se također mora prijaviti kao seksualni prijestupnik i platiti odštetu žrtvi.

Biskupija Charleston rekla je u izjavi ranije prošle godine da je “upoznata [the allegation] u prosincu 2020.”, nakon što je svećenik “napustio zemlju i otišao kući u Čile”.

Crkveni dužnosnici prijavili su slučaj uredu šerifa okruga Laurens, koji je na kraju obavijestio FBI o zločinima.

Svećenik je bio podvrgnut višestrukim provjerama prije optužbi, rekla je biskupija prošle godine, bez naznaka bilo kakve kriminalne aktivnosti u njegovom dosjeu.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Apel s. Nabile iz Gaze: ‘Želimo mir, poštivanje ljudskih prava’

Katoličke vijesti

Biskupi hvale dvostranački dogovor o poboljšanom prijedlogu poreznih olakšica za djecu

Katoličke vijesti

Koje je zemlje papa Franjo posjetio 2023. i što je rekao?

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti