Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara posjetila najstarije marijansko svetište na Balkanu
Biskupska konferencija

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara posjetila najstarije marijansko svetište na Balkanu

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine, Lidija Bradara, u srijedu 22. svibnja 2024. godine je posjetila svetište Gospe Olovske, najstarije marijansko svetište na Balkanu. Tijekom posjete, susrela se s upraviteljem fra Ilijom Božićem kako bi razgovarala o radu i upravljanju svetištem, s posebnim naglaskom na veliki projekt sanacije i rekonstrukcije crkve, javlja Hrvatski Medijski Servis. Ovaj projekt ima za cilj očuvanje i obnovu dragocjene kulturne baštine.

„Ovo je mjesto s dubokom poviješću i velikom duhovnom vrijednošću za naš narod. Ponosni smo na tradiciju hodočašća koja traje stoljećima. Stoga, s obzirom na projekt sanacije i rekonstrukcije, svi moramo dati sve od sebe kako bi ovo svetište nastavilo raditi,“ istaknula je Bradara.

Svetište Gospe Olovske, osnovano u 14. stoljeću, jedno je od najpoznatijih hodočasničkih središta u Bosni i Hercegovini. Prvotni samostan i crkva zapaljeni su 1704. godine, a današnje svetište izgrađeno je između 1930. i 1961. godine. Svetište je poznato po čudesnim ozdravljenjima povezanim s čudotvornom slikom Majke Božje, koja privlači vjernike iz cijele regije. Kroz dugu povijest, Olovskoj Gospi su hodočastili vjernici iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Bugarske, Srbije i Albanije, svi privučeni pričama o čudesnim ozdravljenjima koja su se događala tijekom glavnih proslava, kao što su Velika i Mala Gospa.

„Ovdje, pred čudotvornom slikom Majke Božje, vjernici nalaze utjehu i nadu. Svaki kamen ovog svetišta priča priču o vjeri i nadi,“ rekao je upravitelj fra Ilija Božić, naglašavajući važnost nastavka očuvanja i njegovanja ove tradicije. (kta/hms.ba)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Sakrament krizme podijeljen u Novom Sarajevu

Katoličke vijesti

VIDEO: Novo izdanje emisije “Dobro je činiti dobro”

Katoličke vijesti

Nema mira bez pravde, nema pravde bez oprosta

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti