Povijesna bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija, ovog će vikenda ugostiti papu Franju
Europa

Povijesna bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija, ovog će vikenda ugostiti papu Franju

Osoblje CNA, 25. travnja 2024. / 04:00 ujutro

Ovog će vikenda, u nedjelju 28. travnja, papa Franjo slaviti misu na Markovu trgu tijekom a. jednodnevni izlet u Veneciju, Italija. Potom će privatno častiti relikvije sv. Marka Evanđelista unutar bazilike. Ovaj papin posjet legendarnoj bazilici stavlja u središte pozornosti poznatu crkvu posvećenu svetom Marku i njezin značaj za poznati “plutajući grad”.

Bazilika svetog Marka, poznata i kao “Crkva zlata”, bizantska je katedrala na Trgu svetog Marka. Osnovana 828. godine nakon što su ostaci svetog Marka prevezeni iz Aleksandrije u Egiptu, bazilika je doživjela nekoliko transformacija.

Bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija.  Zasluge: Canva
Bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija. Zasluge: Canva

Nakon što je izgrađena kao trajna crkva 832. godine, bazilika je spaljena u pobuni 976. godine. Crkva svetog Marka je ponovno sagrađena 978. godine, ali temelj sadašnjeg oblika crkve bio je projekt započet 1063. godine.

Dana 8. listopada 1094. bazilika svetog Marka je posvećena i posvećena apostolu i svecu kojeg mnogi smatraju piscem Evanđelja po Marku.

Tek 1807. godine, po nalogu Napoleona, gradska crkva postaje rezidencijom mletačkog patrijarha i proglašena gradskom katedralom.

Arhitektura bazilike, koja kombinira bizantski, gotički i romanički stil, ima središnju kupolu, poluge i četiri stupa koji podupiru goleme svodove. Iznutra je crkva sv. Marka ukrašena prekrasnim zlatnim mozaicima, mramornim podovima i luksuznim dekorom. U prezbiteriju, koji je rezerviran za svećenstvo, nalazi se veliki oltar u kojem se čuvaju relikvije sv. Marka.

Sakristija, koju je 1486. ​​izradio Giorgio Spavento, ima impresivne ormare s intarzijama koji prikazuju scene iz života svetog Marka i svod s mozaicima koji prikazuju proroke iz Starog zavjeta.

Tu je i nekoliko bočnih oltara i kapelica koje odaju počast raznim svecima kao što su Madonna del Mascoli i sv. Izidor. U kapeli sv. Izidora čuvaju se i svečeve relikvije koje su 1125. godine s otoka Chiosa donesene u Veneciju.

Bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija.  Zasluge: Canva
Bazilika svetog Marka u Veneciji, Italija. Zasluge: Canva

Muzej sv. Marka sagrađen je tijekom 19. stoljeća. Sadrži raznoliku zbirku artefakata i umjetnina, uglavnom nabavljenih iz Konstantinopola tijekom Četvrtog križarskog rata. Jedan od najznačajnijih vrhunaca su konji svetog Marka — četiri brončana konja koji su nekoć bili dio pročelja bazilike — kao i bizantski i gotički rukopisi, artefakti i liturgijski predmeti.

Bazilika svetog Marka prima više od 3 milijuna posjetitelja godišnje i doista je središte javnog i vjerskog života u Veneciji.

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje Svetog Oca raspored za ovo putovanje u Veneciju, koje uključuje susrete sa zatvorenicama u ženskom zatvoru, obilazak vatikanske umjetničke izložbe koja je tamo izložena, susret s istaknutim umjetnicima i govor mladima.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bidenove promjene naslova IX utječu na državne zakone o ženskom sportu, svlačionicama, upozoravaju odvjetnici

Katoličke vijesti

Što se događa sa svecima čiji je blagdan 29. veljače kada nema prijestupne godine?

Katoličke vijesti

NATO diže uzbunu zbog ‘neprijateljske’ ruske aktivnosti diljem Europe

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti