Postupci kardinala Becciua ključno su pitanje u žalbi bivšeg revizora protiv nezakonitog otkaza
Europa

Postupci kardinala Becciua ključno su pitanje u žalbi bivšeg revizora protiv nezakonitog otkaza

Vijesti iz Rima, 1. srpnja 2024. / 11:15

Na žalbenom ročištu 3. srpnja, odvjetnici bivšeg vatikanskog revizora Libera Milonea i njegovog nedavno preminulog bivšeg zamjenika Ferruccia Panicca tvrdit će da je kardinal Angelo Becciu djelovao kao službenik Vatikana, a ne kao privatna osoba, kada je vršio pritisak na dvojicu muškaraca podnijeti ostavke na svoja mjesta 2017. pod prijetnjom kaznenog progona.

“Za mene, Ferrucciovu obitelj i moju obitelj ovo je iznimno važno”, rekao je Milone novinarima 19. lipnja na brifingu o svojoj žalbi, tvrdeći da su njemu i Paniccu “prijetili i da su izbačeni jer su radili svoj posao”, a on sada u biti nije moguće zaposliti zbog povrede njegovog ugleda.

Milone se sprema ići pred vatikanski prizivni sud nakon što je ranije ove godine niži sud odbacio njegovu tužbu zbog “pogrešne tužbe” protiv Državnog tajništva. Suci su rekli da Državno tajništvo nije odgovorno za njegovo smjenjivanje jer ga je zaposlio papa, a Becciu je djelovao sam kada je prisilio revizora da napusti posao i optužio ga da je “špijunirao” njegove osobne financije.

Milone, koji tvrdi da je otkrio nezakonite računovodstvene prakse i sukobe interesa dok je samo izvršavao svoju zadaću revizije vatikanskih financija, rekao je za CNA da je žrtva “lažnih i zlonamjernih optužbi” i upitao zašto nikada nije uhićen ako je, kako je rekao Vatikan, u vrijeme njegova svrgavanja imali su dovoljno dokaza da je kriv za špijunažu.

Godine 2022. bivši vatikanski revizor i njegov zamjenik tražili su 9,3 milijuna eura (oko 10 milijuna dolara) odštete od vatikanskog Državnog tajništva i ureda glavnog revizora, koji sada vodi drugi od dva bivša Miloneova zamjenika, za gubitak ugleda i nemogućnost pronalaska novog posla zbog klevetničke prirode njihovog uklanjanja.

Tužba je također uključivala zahtjev od 3,5 milijuna eura (oko 3,8 milijuna dolara) za gubitak Paniccove osobne medicinske dokumentacije, za koju Milone tvrdi da je dovela do revizorove prerane smrti od raka u lipnju 2023. nakon ponavljanja pregleda, čime je odgođeno liječenje.

Vatikanski prvostupanjski sud naložio je Miloneu da plati gotovo 50.000 eura (oko 54.000 dolara), a Paniccovoj ostavini 64.000 eura (oko 69.000 dolara) i rekao je u svom odbijanju tužbe od 24. siječnja da se Državno tajništvo ne može smatrati odgovornim za Miloneovu smjenu jer Za njegovo zapošljavanje odgovoran je papa Franjo, a sud ne može suditi o papinskim odlukama, dok je Becciu djelovao osobno.

Milone i njegovi odvjetnici, međutim, nazvali su ovaj argument “dimnom zavjesom” tijekom sastanka s novinarima u lipnju i rekli da imaju dokumente za koje tvrde da dokazuju integralnu ulogu Državnog tajništva u njegovom zapošljavanju i, u konačnici, u njegovoj prisilnoj ostavci, koju je Becciu , tada sustituto Državnog tajništva, preuzeo je zasluge za.

Dodali su kako se nadaju da će u svojoj žalbi ući u činjenice slučaja i izrazili su razočaranje što je tužba prvobitno blokirana iz prejudiciranog razloga.

Sam Becciu trenutačno je u žalbenom postupku nakon što je osuđen na više od pet godina zatvora i naloženo mu je da plati novčanu kaznu od preko 8000 dolara nakon što je osuđen na temelju optužbi za pronevjeru i zlouporabu položaja u prosincu 2023.

Miloneovo preliminarno žalbeno saslušanje 3. srpnja bit će pred sudom od tri suca: španjolski nadbiskup Alejandro Arellano Cedillo, predsjednik Žalbenog suda; o. Pietro Milite; i talijanski građanski sudac Riccardo Turrini Vita.

CNA je vidio kopiju dokumenta kojim se izričito zapošljava Milonea kao glavnog revizora Vatikana, a koji je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Prema bivšem glavnom revizoru, smiješno je što je vatikanski sud tvrdio da je Becciu djelovao kao privatna osoba, a ne kao službenik Državnog tajništva, kada mu je ujutro 19. lipnja 2017., kada mu je Becciu rekao da izgubio papinu vjeru, sastao se s drugim zapovjednikom Državnog tajništva u Apostolskoj palači zbog poslovnog pitanja, naime, kako bi razgovarali o radnim ugovorima za zaposlenike u njegovu uredu.

Nakon pripremnog ročišta 3. srpnja nije poznato koliko će žalbeni sud održati ročišta i koliko će sucima trebati da donesu presudu.

Prema vatikanskom zakonu, i tužiteljstvo i obrana mogu se žaliti na presude, a moguća je i druga žalba.

Milone i njegovi odvjetnici, Romano Vaccarella i Gianni Merla, rekli su da će se žaliti na svoj slučaj vatikanskom vrhovnom sudu i čak ga iznijeti pred Međunarodni sud pravde u Haagu ako bude potrebno.

“Nikad ne odustajem zbog sebe i zbog Ferruccia”, rekao je Milone CNA-u i drugim novinarima u lipnju.

Hannah Brockhaus

Hannah Brockhaus je viša dopisnica Katoličke novinske agencije iz Rima. Odrasla je u Omahi, Nebraska, a diplomirala je engleski na Državnom sveučilištu Truman u Missouriju.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo ‘duboko ožalošćen’ izražava bliskost sa žrtvama potresa u Tajvanu

Katoličke vijesti

Papa Franjo postavlja pitanja studenata o rodnom identitetu i LGBTQ diskriminaciji

Katoličke vijesti

Katolička crkva ističe zabrinutost u vezi s legalizacijom kanabisa u Njemačkoj

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti