Odobrena kanonizacija Karla Acutisa i još 14 blaženika
Biskupska konferencija

Odobrena kanonizacija Karla Acutisa i još 14 blaženika

Papa Franjo predsjedao je redovnim konzistorijem za glasovanje o nekim kauzama kanonizacije. Odlučeno je kako će četrnaestero ljudi biti kanonizirano 20. listopada ove godine, a mladi laik Karlo Acutis će pak biti kanoniziran tijekom Jubileja 2025., na datum koji će se tek utvrditi, piše Vatican News.

Konzistorij je počeo liturgijom Trećeg časa a zatim je kardinal Marcello Semeraro, prefekt Dikasterija za kauze svetih, pročitao kratak izvještaj, tzv. Peroratio o životima i priznatim čudima po zagovoru kandidata.

Najveću skupinu novih svetaca čine tzv. „Mučenici iz Damaska“, koji su ubijeni u Siriji 1860. To su fra Manuel Ruiz López i sedam drugova te maronitski laici, braća Abdul Mooti, Franjo i Rafael Massabki. Njih 11-ero ubijeno je iz mržnje prema vjeri tijekom Sirijskog građanskog rata. Prema izvješću, ubijeni su u noći 9. srpnja dok su molili u franjevačkoj crkvi u Damasku.

Bit će kanonizirano i dvoje Talijana – vlč. Josip Allamano i s. Elena Guerra. Vlč. Allamano je na početku 20. stoljeća utemeljio Ustanovu posvećenoga života misionara Tješiteljice i sestara misionarki Tješiteljice; a s. Elena Guerra je posvetila svoj život odgoju djevojaka i krajem 19. stoljeća osnovala Družbu oblatkinja Duha Svetoga.

Odobrena je i kanonizacija redovnice rođene u Kanadi, s. Marije Léonije Paradis koja je početkom 20. stoljeća utemeljila Družbu malih sestara Svete obitelji.

Papa Franjo i konzistorij kardinala glasovali su i o kanonizaciji Karla Acutisa, koji je rođen 1991. u Engleskoj u talijanskoj obitelji. Odlučeno je kako će biti proglašen svetim tijekom Jubileja 2025. Preminuo je 12. listopada 2006. u talijanskoj Monzi, nakon što je obolio od leukemije u dobi od 15 godina. Papa Franjo proglasio ga je blaženim 2020. u Asizu, kamo je Karlo više puta hodočastio, a ondje se nalaze i njegovi posmrtni ostaci. Bio je vješt s računalima te je bio poznat po svojoj privrženosti euharistijskim čudima i marijanskim ukazanjima, kojima je posvetio mrežnu stranicu. Prema Peroratiu, blaženi Karlo bio je „ljubazan i brižan prema najsiromašnijima, a pomagao je beskućnicima, potrebitima i imigrantima novcem koji je uštedio od svog tjednog džeparca“, piše Vatican News. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

“Pomoć Crkvi u nevolji”: Rusi u Ukrajini plijene crkvenu imovinu

Katoličke vijesti

Ređenje imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića bit će 8. lipnja

Katoličke vijesti

Sveta Stolica u UN-u: ‘Ne’ iluzornoj logici nuklearnog odvraćanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti