Pokušaj zabrane bump dionica propao je u Senatu nakon presude Vrhovnog suda
Svijet

Pokušaj zabrane bump dionica propao je u Senatu nakon presude Vrhovnog suda

Nakon što je Vrhovni sud 14. lipnja ukinuo saveznu zabranu bump dionica iz Trumpove ere 14. lipnja, američki Senat pokušao je jednoglasnom suglasnošću izglasati zabranu uređaja, što je postupak u kojem Senat smatra da je stvar dogovorena ako se nijedan senator ne protivi .

Senator Martin Heinrich, DN.M., predvodio je pokušaj zabrane, ali je propao 18. lipnja zbog prigovora republikanaca da je formulacija mjere preširoka.

Bump kundak omogućuje strijelcu da pretvori poluautomatsku pušku u oružje koje može ispaliti stotine metaka u minuti. Pod Trumpovom administracijom, Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive izdao je 2018. zabranu za njih nakon masovne pucnjave 2017. na glazbenom festivalu u Las Vegasu, najsmrtonosnije u povijesti SAD-a, u kojoj je pucač udario zalihe među ostalim dijelovima oružja.

Bump kundaci su izumljeni nedugo nakon isteka zabrane iz 1994. koja je bila usmjerena na jurišno oružje, a koja je istekla 2004.

U svojoj odluci 6-3, viši sud je utvrdio da je ATF prekoračio svoje ovlasti kada je izdao zabranu. Sudac Clarence Thomas napisao je većinsko mišljenje suda. Sutkinja Sonia Sotomayor izdala je neslaganje za manjinu, koje je pročitala s klupe.

U svom većinskom mišljenju, Thomas je napisao da iako su mitraljezi zabranjeni saveznim zakonom, ta zabrana ne uključuje bump kundake kako je trenutno napisano, citirajući djelomično prethodne smjernice koje je izdao ATF da se bump kundaci ne kvalificiraju kao “mitraljezi”.

U suglasnom mišljenju, sudac Samuel Alito napisao je da se pridružio većini jer “užasna pucnjava u Las Vegasu 2017. nije promijenila zakonski tekst ili njegovo značenje”.

“Taj je događaj pokazao da poluautomatska puška s bump kundakom može imati isti smrtonosni učinak kao mitraljez, i time je ojačao slučaj za izmjenu (trenutačnog zakona)”, napisao je. “Ali događaj koji naglašava potrebu izmjene zakona sam po sebi ne mijenja značenje zakona.”

Alito je tvrdio da postoji “jednostavan lijek za različit tretman kundaka i mitraljeza. Kongres može izmijeniti zakon – i možda bi to već učinio da je ATF ostao pri svom ranijem tumačenju. Sada kada je situacija jasna, Kongres može djelovati .”

Sotomayor je tvrdio da će presuda imati “smrtonosne posljedice” i “sputavati vladine napore da zadrži mitraljeze od napadača poput strijelca iz Las Vegasa”.

Susan Liebell, profesorica političkih znanosti na Sveučilištu St. Joseph’s u Philadelphiji, rekla je za OSV News da zakonodavna tijela država mogu odlučiti prihvatiti zabrane bump dionica.

“Kongres može promijeniti zakon”, rekla je. “Ali trebamo biti jasni da države i Kongres mogu napraviti promjene. Petnaest država i Distrikt Columbia zabranjuju bump dionice. To je bilo suvišno jer ih je savezna vlada zabranila, ali ne nakon što je Vrhovni sud poništio tumačenje ATF-a. Dakle, svi bi trebali razgovarati o državama i kako mogu – sutra – zabraniti bump dionice. Danas Kongres uopće ne donosi puno zakona – tako da pozivi Kongresu da djeluje prazno zvuče.”

Kao odgovor na pucnjavu u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu u Texasu u svibnju 2022., gdje je naoružani napadač ubio 19 djece i dvoje učitelja, Kongres je usvojio skroman prijedlog zakona o sigurnosti oružja, Dvostranački zakon o sigurnijim zajednicama. Zakon je proširio sustav provjere prošlosti za potencijalne kupce oružja mlađe od 21 godinu, zatvorio odredbu poznatu kao “rupa u zakonu o dečku” zabranjujući obiteljskim zlostavljačima kupnju vatrenog oružja bez obzira na njihov bračni status i financirao nova ulaganja u sredstva za mentalno zdravlje.

Dok je predsjednik Joe Biden hvalio taj zakon, također je pozvao na dodatne mjere, uključujući zabranu jurišnog oružja i univerzalni zakon o provjeri prošlosti. Obje mjere suočavaju se s malo vjerojatnim izgledima u podijeljenom Kongresu, gdje republikanci imaju tijesnu većinu u Domu, a demokrati imaju tijesnu većinu u Senatu i morali bi nadvladati potencijalnog filibustera.

Konferencija katoličkih biskupa SAD-a pozvala je na akciju zabrane “jurišnog oružja”, izraza koji se obično odnosi na vojno poluautomatsko oružje koje se može puniti iz spremnika velikog kapaciteta koji strijelcu omogućuju konstantnu brzinu paljbe prije ponovnog punjenja.

Pozadina USCCB-a iz 2020. pod naslovom “Pristup milosrđa i izgradnje mira oružanom nasilju”, istaknula je pisma biskupa Kongresu o tom pitanju i razne izjave, uključujući pastoralnu izjavu biskupa iz 2000., “Odgovornost, rehabilitacija i obnova: katolička perspektiva”. o zločinu i kaznenom pravosuđu”, u kojem su “pozvali sve ljude da rade prema kulturi života, da učine više kako bi okončali nasilje u našim domovima i pomogli žrtvama da se oslobode obrazaca zlostavljanja.”

Što se tiče prevencije oružanog nasilja, biskupi su napisali: “Podržavamo mjere koje kontroliraju prodaju i uporabu vatrenog oružja i čine ga sigurnijim (osobito napore koji sprječavaju njegovu nenadzornu upotrebu od strane djece ili bilo koga drugog osim vlasnika), i ponavljamo naš poziv na razumno regulacija pištolja.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Anglikanski nadbiskup Ernest: Kršćani se kreću prema većem zajedništvu

Katoličke vijesti

Župa u Buenos Airesu služi pod vladavinom argentinskog pape: ‘siromašna crkva za siromašne’

Katoličke vijesti

Katolik u brojkama: nova redovnička braća i sestre imaju mnogo toga zajedničkog

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti