Pokojni irski isusovac predmet 93 zasebne tužbe za zlostavljanje, kaže novo izvješće
Svijet

Pokojni irski isusovac predmet 93 zasebne tužbe za zlostavljanje, kaže novo izvješće

Poglavar isusovaca u Irskoj rekao je da ga je “sram” zbog neuspjeha reda da se suoči sa zlostavljanjem nakon objave novog izvješća koje otkriva 93 pritužbe na seksualno, fizičko i emocionalno zlostavljanje protiv sada već pokojnog svećenika.

Naredba je također otkrila imena dva druga člana svoje irske pokrajine protiv kojih je, kako kaže, primila vjerodostojne optužbe za zlostavljanje, i priznala da je sporo davala prioritet zaštitnim mjerama čak i kada je crkva u Irskoj usvojila obvezujuće norme 1996. godine.

Prema riječima provincijala isusovca fr. Shane Daly, Red je primio 93 pritužbe protiv sada pokojnog svećenika i učitelja Fr. Joseph Marmion, koji je prije tri godine proglašen zlostavljačem djece. Do sada je isplatio više od 7,55 milijuna dolara odštete i izdvojio više sredstava za buduće zahtjeve.

U ožujku 2021. Družba Isusova pozvala je podnositelje pritužbi protiv Marmiona da se uključe u red i uspostavljen je program restorativne pravde.

Kongregacija je 8. veljače objavila ono što je opisala kao narativni zapis o Marmionovom zlostavljanju, rekavši da se 45 od 93 pritužbe primljene od 1977. odnosilo na seksualno zlostavljanje djece.

Društvo je ove pritužbe primilo između 1965. i 2023. godine, a prijavljeno je da su se dogodile između 1940. i 1991. godine.

Daly je rekao da se priča sada objavljuje kako bi se pokazala transparentnost i podnositeljima pritužbi i bivšim studentima koji žele da istina bude javna.

“Kao isusovci sramimo se vlastitih neuspjeha — neuspjeha da dopustimo da se kaže istina, neuspjeha u priznavanju nepravde koja se dogodila i neuspjeha u stvaranju ranijih prilika za vas da dobijete opravdanje koje ste tražili, zaslužili i trebali, kao rezultat vaših iskustava o fra Marmionu SJ”, rekao je.

Ispričavam se zbog našeg kašnjenja u stvaranju konteksta u kojem biste mogli dobiti priznanje koje vam je pravedno pripadalo i brigu kojoj mi kao kršćanska zajednica težimo u svom životu i poslanju, napisao je provincijal.

Daly je također pozvao “svaku osobu koju je bilo koji isusovac povrijedio da razmisli o razgovoru s nama. Stvarno želimo čuti vaše mišljenje.”

Isusovci su također po prvi put imenovali druga dva svećenika koji su bili predmet brojnih pritužbi zbog seksualnog zlostavljanja djece – ali kojima je bilo dopušteno obavljati službu s djecom.

U narativnom zapisu navedeno je da je izražena zabrinutost oko Marmiona koji se vraća u 1940-e, ali da je možda imao koristi od neopravdanog poštovanja prema svojoj obitelji.

Bio je nećak redovnika rođenog u Dublinu, blaženog Josepha Columba Marmiona, benediktinca, koji je umro 1923. i bio je jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih katoličkih pisaca 20. stoljeća. Blaženim ga je proglasio sveti Ivan Pavao II., 2000. godine.

Daly je rekao da su bivši studenti bili “užasno zlostavljani” i pohvalio njihov doprinos izvješću koje je sastavljeno u ime skupine bivših studenata i vlastite upravljačke skupine isusovaca. Ključni cilj njihova rada bio je da se iskustva bivših učenika koje je Marmion zlostavljao “čuju, priznaju i potvrde”, stoji u izvješću.

Red je također formirao tročlanu radnu skupinu, uključujući dječjeg psihologa, socijalnog radnika i umirovljenog suca Vrhovnog suda Johna McMenamina, koji će raditi s jezuitima na budućem imenovanju navodnih zlostavljača.

Govoreći za nacionalnu radioteleviziju RTÉ, Daly je apelirao na ljude koji su bili zlostavljani da se jave i iskoriste novu shemu povrata.

“Već dugo vremena imamo vrlo nepristrasan pristup plaćanju odštete. Ova shema povrata to formalizira i to je opcija za ljude koji se jave”, rekao je.

Kad su ga upitali očekuje li da bi buduća naknada mogla biti milijunska, rekao je, “mogla bi biti vrlo značajna.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

‘S milijunima Sirijaca raseljenih u zemlji, hitno je olakšati njihov povratak kući’ – Vatican News

Katoličke vijesti

Filipinska katolička crkva intenzivira kampanju zaštite okoliša

Katoličke vijesti

Brat i sestra koji su biskup i časna sestra kažu da su vjerni roditelji pomogli njegovanju zvanja

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti