Pod predsjedanjem nadbiskupa Vukšića održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH
Biskupska konferencija

Pod predsjedanjem nadbiskupa Vukšića održana sjednica Vijeća za medije Biskupske konferencije BiH

Pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog mons. Tome Vukšića, u petak 21. lipnja 2024., u prostorijama Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, održana je sjednica Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH. Sudjelovali su: ravnatelj i glavni urednik mjesečnika Naša ognjišta iz Tomislavgrada fra Gabrijel Mioč, glavni urednik mjesečnika Svjetlo riječi i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Vili Radman, ravnatelj i glavni urednik Radija Marije BiH i superior zajednice Družbe Isusove u Sarajevu p. Mato Anić, glavni urednik Katoličkog tjednika i portala Nedjelja.ba vlč. Josip Vajdner te glavni urednik Katoličke tiskovne agencije BK BiH i tajnik ovog Vijeća mons. Ivo Tomašević.

Nakon molitve i uvodnog pozdrava nadbiskupa Vukšića, vijećnici su usvojili zapisnik s prošle sjednice.

Sudionici zasjedanja potom su se osvrnuli na prošlogodišnje obilježavanje Dana društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini u nedjelju, 24. rujna 2023. za koji su objavljeni i medijima dostavljeni prigodni materijali, a župama dostavljena prigodna knjižica i plakat za taj Dan. Osvrnuli su se i na središnje Euharistijsko slavlje koje je te nedjelje, u katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije u Trebinju predvodio nadbiskup Vukšić u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem i uz koncelebraciju provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Joze Grbeša i još 22 svećenika te uz izravni prijenos Radije Marije BiH i praćenje drugih medija. Ovim je proslavljen i Dan Trebinjsko-mrkanske biskupije i njezin nebeski zaštitnik sv. Mihovil arkanđeo pa je sudjelovao veliki broj vjernika. Izražena je zahvalnost svim medijima i medijskim djelatnicima koji su dali svoj doprinos obilježavanju ovog dana kao i svim svećenicima koji su te nedjelje u središte stavili medijsko djelovanje u službi evangelizacije.

Vijećnici su razmišljali i o načinu da taj Dan još više zaživi posebno u župnim i drugim crkvenim zajednicama. Također su preuzeli zadaće u vezi s pripremom sljedećeg Dana medija, koji Crkva u Bosni i Hercegovini redovito obilježava u posljednju nedjelju u rujnu. Dan sredstava društvenog priopćivanja BK BiH bit će obilježen u nedjelju, 29. rujna 2024. pa će biti pripremljeni prigodni materijali. Središnje Misno slavlje te nedjelje u župi Presvetog Srca Isusova u Prozoru predvodit će nadbiskup Tomo Vukšić.

Na sjednici Vijeća vođena je i diskusija o djelovanju crkvenih medija u Bosni i Hercegovini. Sudionici su razmišljali o najboljim načinima da Crkva odgovori na suvremene izazove na medijskom planu s ciljem što boljeg ostvarenja svoga evangelizacijskog poslanja. Izneseni su i pojedini konkretni prijedlozi te istaknuta važnost međusobne suradnje i iznalaženja rješenja u skladu s vremenom i okolnostima u kojem Crkva nastoji ostvariti svoje poslanje. Ukazano je na potrebu jačanja svijesti o svrhovitosti medijskog pastoriziranja članova katoličke zajednice.

Vijećnici su ukratko upoznati i radom Stručnog tijela za prijenose liturgijskih slavlja BK BiH. (kta)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Proslava Divina dana na Vran planini

Katoličke vijesti

Promocija knjige Ružice Sarić – Šušnjara: Niti duše posavske

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić slavio misu u crkvi sv. Ante na Petrićevcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti