Početak euharistijskog hodočašća predstavlja početnu lekciju
Pitanja i odgovori o kršćanstvu

Početak euharistijskog hodočašća predstavlja početnu lekciju

Zlatna monstranca nosi se preko mosta Golden Gate za početak dvomjesečnog putovanja. Jedan čovjek pri ruci shvaća da svaki trenutak ima zlatnu priliku za one s vjerom.

Razumljivo je razočaravajuće da profesionalni fotograf propusti ključnu snimku. Ali kad veteran katolički fotoreporter Jeffrey Bruno propustio priliku snimiti početak Nacionalnog euharistijskog hodočašća u onome što je planirano kao fotogenično okruženje u San Franciscu, naučio je važnu lekciju za vlastiti duhovni život.

Nakon misnog slavlja u nedjelju u katedrali sv. Marije od Uznesenja šestero mladih “Vječni hodočasnici” koji se obvezao pratiti Presveti Sakrament od San Francisca do Nacionalni euharistijski kongres u Indianapolisu trebali su formirati euharistijsku procesiju preko mosta Golden Gate. Bruno i drugi novinari prevoženi su od katedrale do podnožja mosta, na mjesto gdje Ustao je papa Ivan Pavao II tijekom posjeta 1987.

Ali kad je autobus stigao, povorka je očito počela rano, i Nadbiskup Salvatore J. Cordileone San Francisca, hodočasnici, njihov kapelan i oko 1000 vjernika već su bili na mostu. Iako su fotografi promašili dobar snimak, još je postojala prilika da ga nadoknade.

Ali s hordama katolika i turista koji su preplavili šetnicu, bit će teško.

Nekako su nadbiskup i pratnja s kojom je putovao stigli tamo 10-15 minuta ranije i samo su krenuli bez ikoga, rekao je Bruno Aleteja. “To je bio snimak koji su svi željeli – most Golden Gate. … Jednostavno počnemo hodati brže, a onda odjednom potrčimo, a onda samo trčimo i koračamo kroz ovu gomilu ljudi.”

Odjednom …

Na pola puta preko mosta, Bruno je rekao, “odjednom si mogao vidjeti monstrancu”, čega se Bruno prisjetio kao “trenutka od kojeg zastaje dah”.

“Prvo je bila sva ta panika, a onda samo nevjerojatan mir”, rekao je. “Kada sam to vidio, pomislio sam ‘Zašto sam se brinuo?’ On mi je pomogao svaki put i u svakoj okolnosti. Zašto bi ovo bilo drugačije?”

U objavi na njegovoj PodskupBruno, Aletejina bivši umjetnički direktor, napisao je da “smo ga slijedili, ali u stvarnosti, u velikom planu stvari, ne moramo ga slijediti; On nas progoni. I u tom razumijevanju da nas On progoni, samo moramo pritisnuti kočnice, prestati s onim što radimo, prestati s našim užurbanim životom i obratiti mu se i prigrliti tu ljubav. On nas čeka.”

Rute nacionalnog euharistijskog hodočašća

Sjever, istok, jug i zapad

Otprilike u isto vrijeme kada je Serra Route započela, tri druge rute su počele, a sve su se trebale sastati oko sredine srpnja u Indiani za Kongres.

Dvojezična misa slavljena je u katedrali Bezgrešnog začeća u Brownsvilleu u Teksasu, čime je pokrenuto Nacionalno hodočašće Put Juana Diega. Biskup Daniel E. Flores predslavio je misu, a zatim je, praćen župljanima i hodočasnicima, nosio Presveti Sakrament u monstranci kako bi započeo procesiju prema ostalim crkvama u Brownsvilleu. Iz Texasa hodočasnici će nastaviti prema Louisiani, Missisipiju, Alabami, Georgiji, Tennesseeju, Kentuckyju i Indiani.

U New Havenu, Connecticut, nadbiskup Christopher J. Coyne iz Hartforda slavio je produženu misu bdijenja za Duhove u crkvi Svete Marije, gdje je pokopan osnivač Kolumbovih vitezova, blaženi Michael McGivney. Nakon procesija u New Havenu, vječni hodočasnici sv Cesta Seton i njihov kapelan fr. Roger Landry, ukrcali su se na brod da ih odveze niz obalu do biskupije Bridgeport, Connecticut. Ovog tjedna očekuje se njihov posjet svetište zaštitnice njihove rute, St. Elizabeth Ann Seton, u donjem Manhattanu, prije nego što nastave prema New Jerseyju, Pennsylvaniji, Marylandu, District of Columbia, West Virginia, Ohio i Indiana.

Na sjeveru, Marijanska ruta započela je svoje putovanje kada je biskup Andrew H. Cozzens iz Crookstona, Minnesota, blagoslovio izvorište rijeke Mississippi, na jezeru Itasca u Minnesoti. Prethodno je biskup Cozzens, koji je predsjedatelj Nacionalne euharistijske obnove, slavio misu na obližnjem polju, nazočno oko 2500 ljudi.

Marijanska ruta će stići do Indianapolisa kroz Wisconsin, Illinois i Indianu.

Svaku rutu prati posebno opremljen kombi u kojem se monstranca može postaviti na improvizirani oltar, a hodočasnici se mogu voziti dio puta – posebno za Serra Route, koja je toliko duga da bi hodočasnicima bilo nemoguće stići u Indianapolis na vrijeme ako su pješačili cijelim putem. Ruta prolazi kroz Nevadu, Oregon, Idaho, Utah, Colorado, Nebrasku, Iowu, Kansas, Missouri i Indianu.

Četiri rute pokrivaju ukupno nekih 6500 milja i prolaze kroz 27 država. Mještani će imati razne mogućnosti hodati s hodočasnicima dio puta i prisustvovati misama i euharistijskom klanjanju.

Papa-Benedikt-XVI.-Snimio-Marcin-Mazur-45
hodočašće-US.jpg

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Mučite se s održavanjem čistoće u kući? Sveta Zita može pomoći!

Katoličke vijesti

Molite Litanije Bezgrješnom Srcu Marijinu

Katoličke vijesti

Kako slaviti Mariju Majku Crkve u ponedjeljak

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti