Po prvi put sveci na redovnim kovanicama eura neke od zemalja članica EU-a
Biskupska konferencija

Po prvi put sveci na redovnim kovanicama eura neke od zemalja članica EU-a

Bugarska, koja bi se trebala pridružiti eurozoni 1. siječnja 2025., bit će prva država članica Europske unije koja će imati svece kao motive na uobičajenim kovanicama eura, izvijestio je 16. veljače katholisch.de.

Lik zaštitnika Bugarske, Ivana Rilskog, krasit će kovanicu od jednog eura, a lik monaha Pajsija Hilandarskog kovanicu od dva eura, objavila je Bugarska narodna banka nakon što je ranije ovaj tjedan dovršila proces koordinacije i odobrenja dizajna kovanice.

Ivan Rilski (876. – 946.) bio je prvi bugarski pustinjak i utemeljio je najveći samostan u zemlji na planini Rila. Od 1999. prikazan je na kovanici od jednog leva, trenutno važeće valute. Pajsije Hilandarski (1722. – 1773.) smatra se prvim povjesničarom bugarskog naroda i prvakom bugarskog nacionalnog preporoda 18. i 19. stoljeća. Ivan je na novcu prikazan s habitom, križem i aureolom, a Pajsije na prvu nije prepoznatljiv kao redovnik ili svetac. Obojica se štuju kao sveci u Bugarskoj pravoslavnoj Crkvi.

Početkom veljače Vijeće Europske unije odobrilo je dizajne kovanica nakon što nije primilo primjedbe od zemalja članica eurozone unutar Europske unije. U prošlosti su dizajni kovanica s kršćanskim motivima nailazili na otpor.

U 2013. Slovačka je tek nakon odgode uspjela pustiti u opticaj prigodni kovani novac od 2 eura sa svetim slavenskim apostolima Ćirilom i Metodom jer su Francuska i Grčka, među ostalima, imale prigovor na križeve i aureole u motivu. U konačnici je prvotno planirani dizajn prigodne kovanice uspio.

Iste godine, Europska komisija odbila je predloženi prikaz Krista kao Pantokratora na novčićima iz Andore. Vatikan je, pak, 2013. za Svjetski dan mladih u Riju pustio u opticaj i kovanicu od 2 eura s kipom Isusa Krista. Zamjerke kovanicama iz Andore i Slovačke temeljile su se na kršenju načela vjerske neutralnosti. Procedura odobravanja EU-a kovanica ne postavlja nikakve kriterije za sadržaj, ali daje mogućnost državama članicama da iznesu opravdane prigovore.

Jedini drugi svetac na kovanicama eura je sveti Marin iz Riminija, koji je prikazan na kovanicama od 20 centi iz San Marina. San Marino pripada eurozoni, ali nije članica EU-a.

Kovanice iz Vatikana s likom pape Ivana Pavla II., koje su puštene u optjecaj za njegova života i prije proglašenja svetim, još uvijek su važeće.

Religiozni motivi i građevine te sveci nalaze se na raznim prigodnim i kolekcionarskim kovanicama, među kojima je i apostol Pavao (Vatikan, dva eura), irski apostol Brendan (Irska, 10 eura) i Karlo Veliki (Njemačka, dva eura). (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Blagoslov polja u župi sv. Marka Evanđelista na Plehanu

Katoličke vijesti

Predstavljena knjiga „Priča o njoj“ fra Miljenka Stojića

Katoličke vijesti

Kardinal Tolentino de Mendonça slavio misu povodom 40. obljetnice svjetskog okupljanja mladih u Rimu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti