Papa talijanskim sjemeništarcima: Crkva je „rad u tijeku“
Biskupska konferencija

Papa talijanskim sjemeništarcima: Crkva je „rad u tijeku“

Crkva je nadasve „otvoreno gradilište“ koje je neprestano u pokretu, otvoreno novostima Duha Svetoga, pobjeđujući napast da sačuva sebe i svoje interese.

Papa Franjo ponudio je taj uvid obraćajući se u petak, 16. veljače 2024. sjemeništarcima i članovima zajednice Sjemeništa „Alessio Ascalesi“ Napuljske nadbiskupije koja slavi 90. obljetnicu svoje inauguracije.

Sinodska crkva u izgradnji

Papa Franjo razmišljao je o trajnoj prirodi svećeničke formacije koja je potrebna da se donese ljepota Evanđelja ljudima našeg vremena, slušajući Duha Svetoga i njihove zahtjeve.

Zapamtimo – rekao je Papa – da formiranje nikad ne prestaje, ono traje cijeli život, a ako prestane, ne ostajemo gdje smo bili, nego nazadujemo.

Sinodalna Crkva hoda uz raspetog i uskrslog Krista, a slušanje Duha Svetoga zahtijeva službenike, to jest „sluge“, koji znaju usvojiti pastoralni stil razlučivanja u svakoj situaciji, rekao je rimski biskup.

Put do svećeništva također je gradilište

Potom je Sveti Otac objasnio, da je put do svećeništva ujedno i gradilište na kojem su budući svećenici pozvani uključiti se u istinu, dopuštajući Bogu da tijekom godina gradi svoje djelo.

Papa Franjo je stoga pozvao sjemeništarce da se ne boje dopustiti Gospodinu da djeluje u njihovim životima po Duhu Svetom: Nakon čišćenja unutarnjih laži, Duh će vam dati novo srce, izgradit će vaš život po Isusovom koji će vas učiniti novim stvorenjima i misionarskim učenicima.

To svakako može biti težak posao, primijetio je Papa, ali ako ostanete poslušni i vjerni, otvoreni djelovanju Duha Svetoga bez ukočenosti i branjenja, otkrit ćete nježnost Gospodina u svojim slabostima i u čistoći radosti služenja.

Papa Franjo potaknuo je i sjemeništarce da „kopaju duboko“, da „govore istinu“ u sebi, njeguju unutarnji život, meditiraju Božju Riječ i udubljuju se u pitanja našeg vremena, kao i ona teološka i pastoralna. Također, Papa je preporučio da rade na emocionalnoj i ljudskoj zrelosti: Bez toga nećete nikamo stići!

Napominjući da je samo sjemenište gradilište, gdje se uvode novi programi formacije kako bi se svećeničko služenje prilagodilo potrebama našeg vremena, papa Franjo pozdravio je „novine“ kao prilike za milost i služenje, razlučivanje Božje prisutnosti.

Bratstvo je jedno od najvećih svjedočanstava koje svećenici mogu dati svijetu

Završavajući svoj govor, Papa je potaknuo članove zajednice sjemeništa „Alessio Ascalesi“ da putuju putem obraćenja i obnove na koji je pozvao u svojoj korizmenoj poruci, dopuštajući da budu pobijeđeni s novim čuđenjem i to Božjom ljubavlju, s radošću otkrivanja sabranosti, brigom za siromahe, pravdu i stvorenje te poniznim životom u miru i bratstvu. Bratstvo je, posebno danas, jedno od najvećih svjedočanstava koje možemo ponuditi svijetu, naglasio je Papa.

Papa Franjo zaključio je govor povjeravajući njihov „rad u tijeku“ napuljskom zaštitniku svetom Gennaru, svetom Vincenzu Romanu, župniku koji je izgradio sjemenište, te njihovom duhovnom ocu, blaženom Marianu Arcieru, čiji se liturgijski spomendan slavi 16. veljače. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Održane Zimske olimpijske igre u vrtiću Sveta Obitelj

Katoličke vijesti

Nova knjiga don Antona Šuljića: ‘Ni tamjan, ni dogmatika’

Katoličke vijesti

Oraški mali koloseum | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti