Piromani spaljuju domove opkoljenih egipatskih kršćana
Europa

Piromani spaljuju domove opkoljenih egipatskih kršćana

Ann Arbor, Michigan, 24. travnja 2024. / 15:45

Muslimanski ekstremisti zapalili su nekoliko domova kršćana u Minyi, pokrajini u južnom Egiptu, u nastavku antikršćanskog nasilja manje od dva tjedna prije proslave Uskrsa kod pravoslavnih kršćana.

Prema The New Arabkada antikršćanski fanatici nisu uspjeli oduzeti kršćanima njihove domove u znak odmazde za pokušaj izgradnje crkve u selu Al-Fawakher, nastavili su paliti kuće navečer 23. travnja.

Na svom službenom Twitteru, koptski pravoslavni biskup Anba Macarius napisao je 24. travnja da su egipatske snage sigurnosti “Stavio situaciju pod kontrolu, uhićenje poticatelja i počinitelja”, te da će vlada “nadoknaditi štetu oštećenima, a počinitelje smatrati odgovornima”.

Nakon što je primijetio da u Al-Fawakheru sada vlada mir, Macarius je dodao: “Neka Bog zaštiti našu dragu zemlju, Egipat, od svake štete.”

CNA se obratio vlastima Koptske pravoslavne crkve, ali do trenutka objave nije dobio odgovor. Video zapaljenih kuća podijeljen je na društvenim mrežama uz slavljeničku glazbu i tekstove na arapskom.

Kršćanstvo u Egiptu datira od samih početaka vjere i gotovo 10% stanovništva zemlje od 111 milijuna su kršćani. Većina egipatskih kršćana pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi, dok oko 2,5% pripada Koptskoj katoličkoj crkvi i drugim posebnim crkvama.

Kršćani čine najveću manjinu u Egiptu, a Macarius predvodi koptske kršćane pokrajine Minya, gdje živi otprilike jedna trećina kršćana u zemlji. Za dlaku je preživio pokušaj atentata prije više od 10 godina.

Organizacija Open Doors, koja prati progon Kristovih sljedbenika, svrstava Egipat na prvo mjesto 38. najopasnija zemlja u svijetu biti kršćanin. Godine 2018. muslimanski teroristi ubili su sedam kršćana koji su napali autobus koji je prevozio hodočasnike. Godine 2017. teroristi Islamske države bombardirali su dvije koptske pravoslavne crkve, ubivši preko 40 ljudi. A u prosincu 2016. terorist je aktivirao bombu ubivši sebe i 189 vjernika u crkvi sv. Petra i Pavla, ranivši više od 400 drugih.

Prilikom svog posjeta Egiptu 2017. Papa Franjo služio je misu za malu katoličku zajednicu i pozvao kršćane da oproste zlodjela. Odnosi između Vatikana i Koptske pravoslavne crkve, čiji je čelnik papa Tawadros II., poboljšani su posljednjih godina.

Ranije ove godine papa Franjo priznati kanonizacija Koptske pravoslavne crkve 21 koptskog pravoslavnog mučenika Libije.

Prošle je godine papa Tawadros II. slavio božansku liturgiju u nadbazilici sv. Ivana Lateranskog, gdje je održao propovijed o jedinstvu kršćana. Od tada je, međutim, Tawadros II smanjio odnose s Vatikanom nakon objave u prosincu 2023. Fiducia Suplicans.

Američka Komisija za međunarodnu vjersku slobodu (USCIRF), primjećujući da je vlada predsjednika Abdela Fattaha El-Sisija imenovala prvog kršćanina u Vrhovnom ustavnom sudu i također osudila ekstremističkog muslimana koji je ubio svećenika, kritizirala je “spor tempo suglasnosti za zaostale zahtjeve za legalizaciju”, čime bi se omogućila gradnja novih crkava. Egipat je na USCIRF-ovoj posebnoj listi za nadzor zbog toleriranja teških povreda vjerskih sloboda.

Godine 2016. egipatsko zakonodavno tijelo donijelo je Zakon o gradnji crkava, navodno kako bi se legalizirala takva gradnja s dozvolama.

Martin Barillas

Martin Barillas je pisac i prevoditelj, koji je nekoć služio kao američki diplomat u Europi i Južnoj Americi. Doživotni katolik, živi u Michiganu sa suprugom Alice i njihovo četvero djece i unukom. Pisao je o raznim temama, uključujući ljudska prava, politiku i religiju. Također je i romanopisac.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Riječ na vatri pokrenuti magistarski program evangelizacije sa St. Thomas-Houston

Katoličke vijesti

Vrhunski kardinal dobio zatvorsku kaznu u Vatikanu nakon suđenja za financijsku prijevaru

Katoličke vijesti

Zajednica gluhih katolika u Marylandu raste s novim kapelanom, povlačenjem, Euharistijskim kongresom

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti