Glavni državni odvjetnik Oklahome traži od Vrhovnog suda da zaustavi pogubljenje osuđenika
Europa

Glavni državni odvjetnik Oklahome traži od Vrhovnog suda da zaustavi pogubljenje osuđenika

Osoblje CNA, 24. travnja 2024. / 15:15

Glavni državni odvjetnik Oklahome Gentner Drummond ovaj je tjedan zatražio od Vrhovnog suda da zaustavi pogubljenje osuđenika čiju su smrtnu kaznu kritizirali nadbiskup i drugi katolički zagovornici.

Drummond objavio je prijavu na svojoj web stranici u utorak. U svojoj peticiji Vrhovnom sudu državni odvjetnik detaljno je objasnio “zašto bi pogubljenje osuđenika na smrtnu kaznu iz Oklahome Richarda Glossipa trebalo zaustaviti i njegovu osudu vratiti okružnom sudu.”

Glossip je prvi put osuđen 1998. jer je navodno naredio majstoru u motelu Glossip je uspio ubiti vlasnika motela. Glossip je uglavnom osuđen na temelju svjedočenja majstora.

Od njegove početne osude, dvije neovisne istrage otkrile su ozbiljne probleme s njegovim suđenjem, uključujući navode o nedoličnom postupanju policije i navodno pogrešne upute dane poroti u slučaju. Tužitelji također navodno nisu uspjeli ispraviti lažno svjedočenje na suđenju Glossipu.

Kazneni prizivni sud Oklahome potvrdio je smrtnu kaznu Glossipu u travnju prošle godine, iako je država prethodno priznala pogrešku i zatražila od prizivnog suda da poništi kaznu. Drummond je tu odluku nazvao “izvanrednom i nevjerojatno manjkavom”.

“Odbacivanjem ovog izvanrednog državnog priznanja”, priopćio je ovaj tjedan iz Drummondovog ureda, žalbeni sud se upustio u “neispravno bjelodanje kršenja saveznog ustava”.

Sud bi trebao “poništiti osuđujuću presudu i narediti novo suđenje” za Glossip, stoji u Drummondovom podnesku.

Nadbiskup: Revizija suda ‘nudi nadu’

Američki Vrhovni sud najavio je u siječnju da će preispitati Glossipov slučaj. U to vrijeme, Nadbiskup Oklahome Paul Coakley izjavio je za CNA da odluka visokog suda “nudi nadu u promicanje cilja prema jednom ukidanju smrtne kazne”.

“S novim dokazima i stanjem Oklahominog priznanja pogrešaka u slučaju koje su potaknule reviziju Vrhovnog suda — pitanja za koja se čini da su sve prisutnija — jasno vidimo razlog za preispitivanje institucionaliziranog nasilja nad zatvorenicima dok se, nadamo se, krećemo prema poštovanju dostojanstvo života za sve ljudske osobe”, rekao je Coakley za CNA.

Informativni centar o smrtnoj kazni piše na svojoj web stranici da Oklahoma ima najveći broj pogubljenja po glavi stanovnika od bilo koje američke savezne države od ponovnog uvođenja smrtne kazne 1976. godine. Druga je nakon Teksasa po ukupnom broju zatvorenika osuđenih na smrt.

Glossipov slučaj dobio je podršku drugih katolika koji su protiv smrtne kazne. Krisanne Vaillancourt Murphy, izvršna direktorica Catholic Mobilizing Network, rekao prošle godine da Glossip “ne bi trebao biti osuđen na smrt… nikada.”

“Nijedna država ne bi trebala imati moć oduzimati živote svojim građanima”, rekla je tada. “Kao što vidimo u slučaju gospodina Glossipa, sustav je previše slomljen, previše okrutan, previše ne poštuje ljudsko dostojanstvo.”

“Zahvaljujemo Bogu što je Richardu Glossipu odobrena privremena odgoda izvršenja”, Vaillancourt Murphy rekao je ubrzo nakon toga“i molimo se da Vrhovni sud odluči službeno preuzeti njegov slučaj.”

Katekizam Katoličke Crkve, odražavajući ažuriranje koje je proglasio papa Franjo 2018., opisuje smrtnu kaznu kao “nedopustivu” i “napad na nepovredivost i dostojanstvo osobe” (br. 2267).

Sveti Ivan Pavao II., u međuvremenu, nazvao je smrtnu kaznu “okrutnom i nepotrebnom” i potaknuo kršćane da budu “bezuvjetno za život”.

Bivši papa je ustvrdio da se “dostojanstvo ljudskog života nikada ne smije oduzeti, čak ni u slučaju nekoga tko je učinio veliko zlo”.

Ovo nije prvi put da je Glossipov slučaj pred najvišim sudom u zemlji. Godine 2015. Vrhovni sud SAD-a u predmetu Glossip protiv Grossa presudio je da smrtonosne injekcije koje koriste midazolam za ubijanje zatvorenika osuđenih na smrt ne predstavljaju okrutnu i neuobičajenu kaznu prema Osmom amandmanu na Ustav Sjedinjenih Država.

Daniel Payne

Daniel Payne je viši urednik Katoličke novinske agencije. Prethodno je radio za College Fix i Just the News. Živi u Virginiji sa svojom obitelji.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bande na Haitiju pokušavaju zauzeti glavnu zračnu luku nakon što su tisuće pobjegle iz zatvora

Katoličke vijesti

Afrički kardinal: Fiducia Suplicans se smatra ‘kulturnom kolonizacijom, zapadnim imperijalizmom’

Katoličke vijesti

Bocvanska biskupija oplakuje gubitak biskupa koji se srušio tijekom mise

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti