Pepelnica u Sisku – Sisačka biskupija
Sisačka biskupija

Pepelnica u Sisku – Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na Čistu srijedu – Pepelnicu, 14. veljače, u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku misno slavlje s obredom pepeljenja. Koncelebrirali su biskupski vikar Marko Cvitkušić i katedralni župnik Marko Karača, a služio je đakon Frano Bijelić.

U homiliji biskup je rekao kako nas pročitana Božja Riječ ohrabruje da ovu korizmu, koja započinje, doživimo kao milosno vrijeme. „Kako kaže sveti Pavao u poslanici Korinćanima: Evo, sad je vrijeme milosno. Evo, sad je vrijeme spasa. Doista, sad je vrijeme milosno. Ovih četrdeset dana prije Uskrsa osobito je jako duhovno sadržajno. To vrijeme od početka u Crkvi kršćani proživljavaju u djelima pokore – milostinje, molitve i posta. U tom smislu potrebno je da i mi tako proživimo ovo vrijeme. Međutim, važno je da se sve to događa i u našem srcu, ne samo na vanjštini. Baš zato prorok Joel govori u prvom čitanju da se ne dere odjeća: Nemojte razderati svoju odjeću, nego razderite svoja srca. To deranje odjeće bio je običaj kod Židova u kojem su oni u nekim posebnim prigodama demonstrativno željeli pokazati svoju odlučnost i svoje osjećaje. Međutim, to se čini samo na vanjštini i to nije dovoljno. Bogu je važno naše srce. I kada Isus govori da treba molitvu, post i milostinju činiti u tajnosti, onda on to misli o našem srcu gdje je tajna susreta s Bogom i gdje čovjek može doživjeti da mu je Bog blizu. Tu je važno da se čovjek skruši, da se ponizi da čini pokoru“, poručio je biskup te upozorio da čak i tada to sve moramo činiti radi Boga, a ne radi forme. 

U nastavku poručio je i kako je dobro da se u korizmi čovjek odrekne nekih svojih poroka, ali je od svega najvažnije da se odrekne grijeha. „Od tog zla koje nas iznutra izjeda, potrebno je nastojati da ne slušamo te zle poticaje koji nas navode na ono što ne valja, nego da gradimo u čistoći srca, u poniznosti, ono što je dobro i da se trudimo da to sve činimo radi Gospodina. On sve vidi, pa neka nas i nagradi. Ljudi mogu po nama udarati i mogu nas ne razumjeti. To nije važno. Ono što je rekao sveti Ivan Vianney: Nije važno što drugi govore o meni i nije važno što ja sam mislim o sebi. Najvažnije je što Bog misli o meni. Doista, važno je da mi u Bogu nađemo prijatelja, da mi radi njega činimo ono što nam je činiti, a to su djela dobrote, milostinje, posta i molitve. Evo to činimo i Gospodin će nas blagosloviti i bit će to doista pravo vrijeme milosno i vrijeme spasa. Ovo je vrijeme obraćenja u kojem smo pozvani mijenjati svoj život nabolje, odricati se zla i prianjati uz dobro“, zaključio je biskup nakon čega su vjernici pristupili obredu pepeljenja.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio  župnik Karača koji je ujedno i čestitao biskupu 25. obljetnicu biskupstva.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Hodočašće župa Posavski Bregi, Dubrovčak Lijevi, Velika Ludina i Križ u Padovu – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Proslava župnog blagdana u Gvozdanskom – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti

Biskup nazočio otvorenju izložbe “Majke protiv oficira: Bedem ljubavi Sisak u Domovinskom ratu“. – Sisačka biskupija

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti