Papin sastanak o budućnosti crkve kaže da je ‘hitno’ zajamčiti upravljačke uloge za žene
Europa

Papin sastanak o budućnosti crkve kaže da je ‘hitno’ zajamčiti upravljačke uloge za žene

Ovaj potez dolazi nakon mjesec dana rasprave iza zatvorenih vrata između viših katoličkih biskupa, kao i laika.

Papa Franjo je na skupu katoličkih biskupa i laika ovog vikenda rekao da je “hitno” zajamčiti potpunije sudjelovanje žena na položajima crkvenog upravljanja i pozvao na istraživanje o tome da se ženama dopusti da budu đakoni u roku od godinu dana.

Sam sastanak ipak nije poduzeo odlučnu akciju po tom pitanju, umjesto toga odustao je od bilo kakvih konkretnih poziva za dobrodošlicu LGBTQ+ katolicima unatoč Franjinom opetovanom obraćanju gay zajednici i spremnosti da razmotri blagoslov istospolnih parova.

Nakon mjesec dana rasprave iza zatvorenih vrata, Franjin sastanak o budućnosti Katoličke crkve završio je kasno u subotu usvajanjem teksta od 42 stranice o nizu pitanja koja će sada biti razmatrana na drugom zasjedanju sljedeće godine. Nijedan od prijedloga nije obvezujući, već su samo ponuđeni Franji na razmatranje.

Svaki stavak prošao je s potrebnom dvotrećinskom većinom, ali oni koji su uključivali žene i propitivali potrebu za svećeničkim celibatom dobili su najviše glasova protiv.

Franjo je sazvao sinodu prije više od dvije godine kao dio svojih sveukupnih reformskih napora da Crkvu učini gostoljubivijim mjestom, gdje laici imaju veći utjecaj na život Crkve. Proces i dvogodišnje ispitivanje običnih katolika koje mu je prethodilo, potaknuli su i nade i strahove da je stvarna promjena u tijeku.

Progresivci su se nadali da će okupljanje poslati poruku da će crkva biti susretljivija prema LGBTQ+ osobama i ponuditi ženama više vodećih uloga u hijerarhiji u kojoj im je zabranjeno zaređenje. Konzervativci su naglasili potrebu da se ostane vjeran 2000-godišnjoj tradiciji crkve i upozorili da je otvaranje rasprave o takvim pitanjima “Pandorina kutija” koja riskira raskol.

Franjo je dopustio ženama i laicima da glasaju uz biskupe, provodeći u praksi svoje uvjerenje da je “Božji narod” u klupama važniji od propovjednika. Njegov poziv na “suodgovornost” posebno je nadahnuo žene koje su tražile obnovu ženskih đakonica, službe koja je postojala u ranoj crkvi.

Na kraju je skup iznio svoje najjače prijedloge koji se tiču ​​žena, ali nijedan nije bio konačan. U konačnom tekstu stoji da je “hitno zajamčiti da žene mogu sudjelovati u procesima donošenja odluka i preuzeti uloge odgovornosti u pastoralu i službi”.

Napomenulo se da je Franjo značajno povećao broj žena na visokim položajima u Vatikanu i poručio da bi se isto trebalo dogoditi u lokalnim crkvama.

Slijedeći prijedlog dobio je najviše glasova protiv: 279-67.

U njemu su delegati pozvali na nastavak teoloških i pastoralnih istraživanja o dopuštanju ženama da budu đakoni te pozvali na objavu rezultata dviju studijskih grupa koje je Franjo naručio prije otvaranja drugog zasjedanja Sinode u listopadu 2024.

Delegati su se složili da i dalje postoje pitanja o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji u crkvi, navodeći ih kao “probleme”. O etici umjetne inteligencije i skrbi za umrle također se raspravlja u crkvi, kao iu društvu općenito.

Izostanak čak ni spominjanja homoseksualnosti bio je razočaravajući, ali ne i iznenađujući, s obzirom na razinu protivljenja tijekom rasprave, rekao je velečasni James Martin, isusovac koji vodi program za pružanje pomoći LGBTQ+ katolicima i kojeg je Franjo imenovao delegatom na sinodi. .

“Bez obzira na to želite li koristiti taj izraz ili ne, LGBTQ osobe su dio crkve i zaslužuju biti viđene, cijenjene i, iznad svega, voljene”, rekao je Martin u e-poruci AP-u.

Što se tiče drugih pitanja, delegati su se također pozabavili pitanjem seksualnog zlostavljanja svećenstva i kako je zlouporaba nekontrolirane biskupske vlasti naštetila djeci, časnim sestrama i laicima.

Delegati su se složili da slučajevi zlostavljanja odraslih zahtijevaju “odlučnu i primjerenu intervenciju”. Također je navedeno da su potrebna daljnja razmatranja kako bi se utvrdilo trebaju li biskupi uopće biti uključeni u istragu i izricanje presude protiv optuženih svećenika, s obzirom na inherentni sukob interesa.

“Mnogi biskupi imaju poteškoća u pomirenju svoje uloge oca i suca u delikatnom pitanju bavljenja slučajevima zlostavljanja”, stoji u tekstu, sugerirajući mogućnost revizije kanonskog prava kako bi se taj posao povjerio drugima.

Samo uključivanje laika kao članova s ​​pravom glasa na sastanku potaknulo je neke da dovedu u pitanje legitimnost samog skupa. Napomenuli su da je “Biskupska sinoda” stvorena kako bi Papi pružila odraz biskupa, nasljednika apostola, a ne laika.

Velečasni Timothy Radcliffe, britanski dominikanac kojeg je Franjo zamolio da povremeno održava duhovna razmatranja tijekom susreta, pohvalio je uključivanje laika kao istinskog odražavanja duha sinode. Ali čak je i Radcliffe upozorio da sastanak nikada nije razmatrao radikalne promjene.

“To je sinoda koja se okuplja da vidi kako možemo biti crkva na novi način, a ne koje odluke treba donijeti”, rekao je novinarima. “I zato će biti trzavica. Bit će grešaka. I to je u redu, jer smo na putu.”

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Opus Dei ažurira pristup mladima s novom web stranicom: ‘Mladi’

Katoličke vijesti

Biskupi govore protiv pogoršanja nasilja u jugozapadnoj Kolumbiji

Katoličke vijesti

Zakonodavno tijelo Kansasa donosi četiri pro-life zakona unatoč guvernerovom vetu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti