Časne sestre s Downovim sindromom nadahnjuju katolike diljem svijeta
Kršćanski život

Časne sestre s Downovim sindromom nadahnjuju katolike diljem svijeta

Little Sisters Disciples of the Lamb dobivaju pozornost i potporu iz SAD-a nakon što su Vatican News objavile njihovu priču.

Njihova je priča obišla svijet i ganula sve branitelje života i njegovog istinskog dostojanstva. Male sestre Učenice Jaganjca koji se nalazi u biskupiji Bourges u središnjoj Francuskoj, ima doista vrlo jedinstven apostolat — to je prvi i jedini redovnički institut s životnim pravilom prilagođenim osobama s Downovim sindromom.

U članku objavljenom 24. srpnja, Vatican News pruža detaljan portret svojih članica i njihovu proročku misiju. Zajednicu je osnovala Majka Lina 1985. godine, nakon što je upoznala Véronique, mladu ženu s Downovim sindromom, čija ju je vjera i želja da postane časna sestra duboko pogodila. Cilj Majke Line je stoga omogućiti ženama s mentalnim poteškoćama da slijede Krista kroz posvećeni život, u pratnji žena bez invaliditeta s kojima dijele život u zajednici.

Zajednica je 1999. godine dobila status kontemplativnog redovničkog instituta zahvaljujući tadašnjem nadbiskupu Bourgesa Pierreu Plateau. Statut je definitivno odobrio njegov nasljednik, nadbiskup Armand Maillard, 2011. godine.

Sestre nisu vezane ni za jednu drugu zajednicu i svoje duhovno nadahnuće vuku iz sv. Terezije iz Lisieuxa i sv. Benedikta. Sve one, bez obzira imaju li Downov sindrom ili ne, obavljaju iste svakodnevne aktivnosti i zadatke, prema sposobnostima svake od njih.

Majka Lina rekla je da način života njezine zajednice sestrama s mentalnim poteškoćama daje neovisnost koju ne bi imale u bilo kojem drugom društvenom kontekstu. “Naš način života, a to je kontemplativni način života, jako dobro odgovara osobama s Downovim sindromom”, rekla je.

Trenutačno postoji 10 Malih sestara Janjetovih učenika, od kojih osam ima Downov sindrom. “Uistinu su nam potrebna nova zvanja, jer nam nedostaju mlade žene bez invaliditeta koje bi se mogle posvetiti i pružiti potporu osobama s Downovim sindromom”, rekla je Majka Lina.

Otkako je njihovu priču objavio Vatican News, sestre su primile bezbroj poruka podrške i zahtjeva da posjete zajednicu, posebice iz Sjedinjenih Država. “Amerikanci katolici daleko su najosjetljiviji na našu misiju i oni koji su iskazali najveći interes za našu zajednicu, jer je vide kao proročansku poruku svijetu”, rekla je. “Tako smo zahvalni svima onima koji nam pomažu širiti naše svjedočanstvo i nadamo se da će ono potaknuti više ljudi da se posvete Gospodinu kroz služenje Malim sestrama s Downovim sindromom.”

Ovaj se članak pojavio 1. rujna 2019. u tiskanom izdanju Registra.

* * * * * * *

FOTOGRAFIJE ISPOD: (1) Mother Line i sestra Camille susreću papu Franju; (2) samostanska kapela; (3) Sestra Morgane prima habit; (4) Sestra Anne-Sophie u ljekovitom vrtu; (5) Sestra Camille u kuhinji; (6) Sestra Camille; (7) Sestra Florence i sestra Marie-Ange hodaju samostanskim posjedom; (8) sestra Marie-Ange, sestra Camille i sestra Géraldine; (9) sestra Véronique i sestra Marie-Ange; (10) Grupna fotografija Malih sestara Janjetovih učenika. (Sve fotografije zahvaljujući Les Petites Sœurs Disciples de l’Agneau)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Kako gledati filmove kao katolik

Katoličke vijesti

Započeo međureligijski seminar za mlade “Gradimo mostove”

Katoličke vijesti

Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti