Papin pozdrav skupini muslimana iz Bologne
Biskupska konferencija

Papin pozdrav skupini muslimana iz Bologne

U srijedu, 26. lipnja 2024., prije opće audijencije, papa Franjo primio je u audijenciju, u radnoj sobi dvorane Pavla VI., skupinu muslimana pristiglih iz Bologne. U nastavku donosimo, preuzet od Informativne katoličke agencije, cjelovit prijevod Papina govora, a koji je objavljen u izdanju lista “L`Osservatore Romano” od 26. lipnja.

Draga braćo i sestre!

Drago mi je što vas mogu pozdraviti i zahvaljujem vam na posjeti.

Isus nas je učio da jedni druge prihvaćamo kao braću. A to se prije svega odnosi na nas, kršćane, židove i muslimane, koji štujemo jednog Boga i koji se, iako na različite načine, pozivamo na Abrahama kao praoca vjere. U današnjem svijetu naše svjedočanstvo bratstva je neophodno i vrlo dragocjeno.

A mi, koji imamo dar ove vjerske pripadnosti, pozvani smo biti otvoreni i susretljivi prema onima koji to ne dijele, jer su oni, kao i svi mi, članovi jedne ljudske obitelji.

Za nas koji se želimo pokoravati Božjoj volji, naša posebna dužnost je iskreni i pun poštovanja dijalog između kršćana i muslimana. Zapravo, volja je Očeva da se njegova djeca međusobno ljube, pomažu jedni drugima i da, ako se među njima pojave poteškoće ili nesporazumi, neka se dogovore s poniznošću i strpljenjem.

Taj dijalog zahtijeva učinkovito priznavanje dostojanstva i prava svake osobe. Na vrhu tih prava je pravo na slobodu savjesti i vjere, što znači da svako ljudsko biće mora biti potpuno slobodno u pogledu svojih vjerskih izbora. Nadalje, svaki se vjernik mora osjećati slobodnim predlagati – nikako nametati! – svoju vjeru drugim ljudima, bili oni vjernici ili ne. To isključuje svaki oblik prozelitizma, shvaćen kao vršenje pritiska ili prijetnje; mora odbacivati bilo kakvu vrstu financijskih ili radnih usluga; ne smije iskorištavati neznanje ljudi. Osim toga, brakovi između ljudi različitih vjera ne smiju biti prilika za preobraćenje supružnika na vlastitu vjeru.

Dragi prijatelji, nadam se da tamo gdje živite možete održavati dobre odnose s Katoličkom Crkvom: s biskupom, sa svećenstvom i vjernicima, u međusobnom poštovanju i prijateljstvu.

Svijet, posebno u ovom povijesnom trenutku, treba izgrađene vjernike koji su snažno predani izgradnji i održavanju društvenog i svjetskog mira. Zahvaljujem vam što ste, zajedno sa svojim zajednicama, među ovim “umjetnicima” mira.

Obećavam vam svoje molitve i molim vas da se i vi mene sjetite u svojima. Hvala vam!


© L’Osservatore Romano. Za pristup cjelovitom sadržaju, više informacija možete saznati ovdje.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo uputio je izraze sućuti povodom smrti iranskog predsjednika Raisija

Katoličke vijesti

Kardinal Mario Grech istaknuo ključne rezultate listopadske Sinode

Katoličke vijesti

U Novom Šeheru sakrament svete potvrde primilo 52 krizmanika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti