Multireligijski skup u Hirošimi na poticaj Vatikana o umjetnoj inteligenciji i etici
Biskupska konferencija

Multireligijski skup u Hirošimi na poticaj Vatikana o umjetnoj inteligenciji i etici

Predstavnici vjerskih zajednica, znanstvenici i gospodarstvenici okupit će se 9. i 10. srpnja 2024. na poticaj Vatikana u Hirošimi kako bi razgovarali o temi „Umjetna inteligencija i mir“, objavio je u srijedu 26. lipnja Kathpress.

Hirošima pruža upečatljivo svjedočanstvo o posljedicama razorne tehnologije i neprestanoj težnji za mirom, priopćeno je u Vatikanu u najavi skupa.

Američka vojska je 6. kolovoza 1945. bacila atomsku bombu na Hirošimu kako bi prisilila Japan na kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

U eksploziji je neposredno poginulo 80.000 ljudi, a desetci tisuća umrli su tijekom idućih godina od posljedica radioaktivnog zračenja.

Na tom „mjestu punom simbolike“ predstavnici svjetskih religija potpisat će „Rimski poziv na etiku umjetne inteligencije“ (Rome Call for AI Ethics), vatikanski dokument o pridržavanju etičkih načela pri korištenju umjetnom inteligencijom. Skup podupiru Papinska akademija za život, organizacija „Religions for Peace Japan“, „Abu Dhabi Forum for Peace“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i „Povjerenstvo za međuvjerske odnose“ izraelskog nadrabinata.

Papinska akademija za život objavila je „Rimski poziv“ početkom 2020. godine. Potpisnici se obvezuju pri korištenju umjetnom inteligencijom slijediti načela toga dokumenta. To su transparentnost, uključivost, obveza na odgovornost, nepristranost, pouzdanost, sigurnost i zaštita podataka.

Među potpisnicima su i tehnološke tvrtke Cisco, Microsoft, IBM te agencija UN-a za hranu FAO, predstavnici talijanske vlade i vjerskih skupina.

„Rimski poziv“ potpisali su 2023. kršćanski, islamski i židovski čelnici. Zajednički poziv na razvijanje etike umjetne inteligencije predstavlja korak u smjeru kojim moraju ići sve vjerske tradicije, naglašava se u pozivu na skup u Hirošimi. Na njemu će između ostalih sudjelovati i predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia, predsjednik „Religions for Peace Japan“ budistički svećenik Yoshiharu Tomatsu, predsjednik „Abu Dhabi Forum for Peace“ šeik Abdallah Bin Bayyah i predstavnik izraelskog povjerenstva za međuvjerske odnose rabin Eliezer Simha Weisz.

Među znanstvenicima koji će sudjelovati na skupu bit će i savjetnik pape Franje za pitanja umjetne inteligencije fra Paolo Benanti i profesorica mirovnih studija na američkom sveučilištu Notre Dame Lisa Schirch. Očekuje se i dolazak vodećih menadžera tvrtki IBM, Microsoft i Cisco. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Bog i evolucija – nova knjiga koja pomiruje teologiju i znanost

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić i biskup Palić o upravo završenom zasjedanju Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Grb i geslo biskupa Ive Martinovića

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti