Papa znanstvenicima: Uskladite vjeru i znanost u potrazi za istinom
Papa

Papa znanstvenicima: Uskladite vjeru i znanost u potrazi za istinom

Papa Franjo poziva znanstvenike da usklade vjeru i znanost u potrazi za istinom, ističući da oboje proizlaze iz apsolutne Božje istine i trebaju služiti čovječanstvu.

Autor: Francesca Merlo

Papa Franjo obratio se u četvrtak sudionicima druge konferencije vatikanske Specole koja je bila usredotočena na temu “Crne rupe, gravitacijski valovi i prostorno-vremenske singularnosti”.

Sveti je Otac srdačno pozdravio sve nazočne odavši počast nadbiskupu Georgeu Lemaîtreu, kojemu je bio posvećen znanstveni skup.

Papa Franjo istaknuo je da je znanstvenu vrijednost belgijskog svećenika i kozmologa prepoznala Međunarodna astronomska unija, koja je, istaknuo je, “odlučila da se poznati Hubbleov zakon ispravnije zove Hubble-Lemaîtreov zakon”.

Dok su se znanstvenici okupili kako bi raspravljali o “najnovijim pitanjima koja postavljaju znanstvena istraživanja u kozmologiji”, papa Franjo ih je uvjerio da je “Crkva pozorna na takva istraživanja i promiče ih, jer ona potresaju osjetljivost i inteligenciju muškaraca i žena našeg vremena. ”.

Nastavio je naglašavajući da početak svemira, njegova konačna evolucija i duboka struktura prostora i vremena “suočavaju ljudska bića s bjesomučnom potragom za smislom, u ogromnom scenariju u kojem riskiraju gubitak sebe”. Napomenuo je da kroz psalme, među ostalim, postaje jasno da te teme imaju posebnu važnost za teologiju, filozofiju, znanost, ali i za duhovni život.

Primjer za to bio je, naime, George Lemaître, kojega je Sveti Otac opisao kao “uzornog svećenika i znanstvenika” čije “ljudsko i duhovno putovanje predstavlja model života od kojeg svi možemo učiti” budući da je razumio da “znanost i vjera slijedi dva različita i paralelna puta, između kojih nema sukoba”.

Zapravo, nastavio je papa Franjo, “ti se putovi mogu međusobno uskladiti, jer i znanost i vjera, za vjernika, imaju istu matricu u apsolutnoj Božjoj istini”.

Završavajući svoje obraćanje, papa Franjo pozvao je nazočne znanstvenike da se nastave međusobno sučeljavati u odanom i poniznom duhu o temama o kojima raspravljaju. “Neka vam sloboda i nedostatak uvjetovanosti, koje doživljavate na ovoj konferenciji, pomognu da napredujete u svojim područjima prema Istini, koja je zasigurno emanacija Božjeg milosrđa”. Na kraju je ponovio: “Vjera i znanost mogu se ujediniti u ljubavi ako se znanost stavi u službu muškaraca i žena našeg vremena, a ne iskrivljuje na njihovu štetu ili čak uništenje”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji: Proždrljivost iskrivljuje Božji dar ‘kruha našeg svagdašnjeg’

Katoličke vijesti

Refleksije triju žena u središtu sastanaka C9

Katoličke vijesti

Roberto Benigni na Svjetskom danu djeteta: ‘Otvori oči i sanjaj’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti