Papa ističe ‘znakove nade’ u susretu s luteranima
Papa

Papa ističe ‘znakove nade’ u susretu s luteranima

Govoreći s izaslanstvom Luteranske svjetske federacije, papa Franjo ističe zajedničko obilježavanje obljetnice Niceje i Zajedničku deklaraciju o opravdanju kao ‘znakove nade’ na našem zajedničkom ekumenskom putu.

Autor: Christopher Wells

Papa Franjo pozdravio izaslanstvo čelnika Luteranske svjetske federacije posjetilo je Vatikan u četvrtak, opisujući njihov posjet kao “važnu gestu ekumenskog bratstva”.

Podsjetivši na raniji susret s luteranima, 2021. godine, papa Franjo istaknuo je nadolazeću obljetnicu Prvog koncila u Niceji kao “ekumenski događaj”. Nicejsko vjerovanje “ekumenska je veza koja ima središte u Kristu”, rekao je Papa citirajući Zajednička riječ izdao glavni tajnik LWF-a, velečasna doktorica Anne Burghardt (koja je bila prisutna na susretu u četvrtak) i kardinal Kurt Koch iz Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana tijekom nedavne Opće skupštine Federacije u Krakowu.

“U tom kontekstu”, rekao je, “s pravom ste se prisjetili lijepog znaka nade, koji ima posebno mjesto u povijesti pomirenja između katolika i luterana.”

Isus, ‘srce’ ekumenizma

Papa Franjo se zatim osvrnuo na raniju Zajedničku deklaraciju o doktrini opravdanja, potpisanu prije 25 godina, u kojoj su se katolici i luterani složili oko zajedničkog cilja “ispovijedanja Krista u svemu”.

“Isus Krist je srce ekumenizma”, rekao je Papa. On je utjelovljeno božansko milosrđe, a naša je ekumenska misija to svjedočiti.

Ta je Deklaracija “još jedan znak nade u našoj povijesti pomirenja”, rekao je, pozivajući katolike i luterane da proslave obljetnicu njezina potpisivanja “kao proslavu nade”.

Dijalog istine i ljubavi

Potom je, istaknuvši “naše zajedničko duhovno podrijetlo” u “jednom krštenju za oproštenje grijeha”, papa Franjo pozvao luterane i katolike da “s pouzdanjem nastave kao hodočasnici nade” u tekućem dijalogu “istine i ljubavi”.

Završavajući svoje izlaganje, Sveti je Otac podsjetio na priču o pravoslavnom biskupu Ivanu Zizioulasu, koji bi u šali rekao da će jedinstvo kršćana biti ostvareno tek na Sudnji dan na kraju vremena.

“Ali u međuvremenu”, rekao je papa Franjo i dalje citirajući pokojnog biskupa, “moramo hodati zajedno: zajedno putovati, zajedno moliti i zajedno činiti djela milosrđa.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Otvori Gospi vrata

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Rat je poraz čovječanstva i prijevara – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: ‘Dobrodošli, promovirajte, pratite i integrirajte’ izbjeglice – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti