Papa traži “zajedništvo u legitimnoj različitosti” s Grčkom Crkvom
Papa

Papa traži “zajedništvo u legitimnoj različitosti” s Grčkom Crkvom

Papa Franjo susreo se s metropolitom Agathanghelosom, generalnim ravnateljem Apostoliki Diakonia Grčke Crkve i izaslanstvom Teološkog fakulteta u Ateni. Zahvaljuje im na dva desetljeća suradnje između Grčke crkve i Katoličkog odbora za kulturnu suradnju.

S. Francine-Marie Cooper, ISSM

„Mladi su ti, potpomognuti nadom utemeljenom na vjeri, koji mogu raskinuti veze antagonizma, nerazumijevanja i predrasuda koje su katolike i pravoslavce stoljećima sprječavale da se međusobno priznaju kao braća i sestre.

Ove riječi pape Franje bile su upućene metropolitu Agathanghelosu, generalnom direktoru Apostoliki Diakonia Grčke Crkve, i izaslanstvu Teološkog fakulteta u Ateni koje ga je posjetilo u četvrtak u Vatikanu.

Dva desetljeća suradnje

Papa Franjo izrazio je dobrodošlicu generalnom ravnatelju i izaslanstvu Teološkog učilišta u Ateni i zahvalio im na “dva desetljeća suradnje između Apostolikí Diakonía Grčke Crkve i Katoličkog odbora za kulturnu suradnju Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana”.

Sveti je Otac usmjerio svoje misli, “s bratskom ljubavlju prema nadbiskupu Atene i cijele Grčke, Njegovom Blaženstvu Jeronimu” i priznao da je on “čovjek duboke vjere i mudar pastir”.

Papa Franjo zahvalio je za potporu koju je atenski nadbiskup dao i nastavlja davati “aktivnostima koje zajednički promiču Apostolikí Diakonía i Katolički odbor za kulturnu suradnju”.

Prisjetio se dobrog djela koje su Apostolikí Diakonía i Katolički odbor za kulturnu suradnju obavili zajedno tijekom ekonomske krize u Grčkoj i tijekom pandemije. I izrazio je radost zbog “odluke da se da prednost kulturnoj, teološkoj i ekumenskoj formaciji nadolazećih generacija”.

Nada u mlade generacije

Sveti je Otac dalje izrazio nadu da će mladi naraštaj katolika i pravoslavnih kršćana moći priznati jedni druge „kao braću i sestre, ujedinjene u različitosti i sposobne svjedočiti Kristovu ljubav, osobito u svijetu tako podijeljeni i razdvojeni sukobima.”

“Sretan sam saznati da ćete i ovog ljeta na Teološkom fakultetu u Ateni poželjeti dobrodošlicu skupini katoličkih studenata, koji će se upoznati sa znanjem suvremenog grčkog jezika i Pravoslavne Crkve”, rekao je Papa.

I potaknuo je okupljene da nastave putovati, raditi i moliti zajedno iščekujući dolazak Duha Svetoga koji donosi dar jedinstva, zajedništva i sloge u legitimnoj različitosti.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa u Regini Coeli: Isus, Dobri Pastir, čeka nas raširenih ruku – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: Ratovi uništavaju ljude i poraz su čovječanstva – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo: Ponovno otkrijte praksu naknade štete Presvetom Srcu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti