Papa: Svećenici ne bi trebali hodati sami – Vatican News
Papa

Papa: Svećenici ne bi trebali hodati sami – Vatican News

U susretu sa sudionicima plenarne skupštine Dikasterija za kler, Papa je istaknuo formaciju, poziv i važnost trajnog đakonata.

Adriana Masotti

Papa Franjo susreo se u četvrtak ujutro sa sudionicima plenarne skupštine Dikasterija za svećenstvo u Vatikanu, usredotočujući se na tri glavna aspekta: trajnu formaciju svećenika, promicanje zvanja i trajni đakonat.

Papa je istaknuo važnost življenja svećenika u mreži bratskih odnosa jer “nismo suđeni putovati sami”, te je izrazio zahvalnost za velikodušnost s kojom većina svećenika radi, suočeni s mnogim poteškoćama.

Papina zahvalnost

Papa je s ljubavlju pozdravio sudionike audijencije, iskoristivši priliku da izrazi svoju zahvalnost svećenicima i đakonima diljem svijeta:

„Često sam upozoravao na rizike klerikalizma i duhovne svjetovnosti, ali dobro sam svjestan da se velika većina svećenika s velikom velikodušnošću i vjerom posvećuje dobru svetog Božjeg naroda, noseći teret mnogih napora i ponekad suočavajući se s izazovnim pastoralnim i duhovnim poteškoćama.”

Formacija u sjemeništu nije dovoljna

Papa se osvrnuo na svaku od tri teme o kojima se raspravljalo na Plenarnom zasjedanju, počevši od središnjeg pitanja formacije.

Naglasio je da ta formacija mora biti stalna, osobito u svijetu koji se neprestano mijenja u kakvom danas živimo.

„Pozvani smo učvrstiti, ojačati i razvijati ono što smo naučili u sjemeništu,“ rekao je, „kao dio puta koji nam pomaže sazrijevati, duhovno rasti, pronaći prikladne jezike za evangelizaciju i dublje proniknuti u ono što nam je potrebno. kako bismo adekvatno odgovorili na nova pitanja našeg vremena.”

Papa Franjo s kardinalom Lazzarom You Heung-sikom, prefektom Dikasterija za kler

Papa Franjo s kardinalom Lazzarom You Heung-sikom, prefektom Dikasterija za kler

Usamljenost

Za Papu je od temeljne važnosti pitanje usamljenosti koju doživljavaju mnogi svećenici.

“Ovo putovanje nije zamišljeno da idete sami”, rekao je, ističući da mnogim svećenicima nedostaje “slamka spasa” koju predstavlja “osjećaj pripadnosti”.

„Tkanje snažne mreže bratskih odnosa prioritetna je zadaća stalne formacije … bitno je da se svećenici osjećaju ‘kao kod kuće’. Vi ste, kao Dikasterij, već počeli tkati svjetsku mrežu: potičem vas da učinite sve što je moguće kako biste osigurali da se to nastavi i donese plodove diljem svijeta.”

Pad zvanja

Pad zvanja za svećenički i posvećeni život “jedan je od velikih izazova za Božji narod”, primijetio je Papa.

Dodao je da kriza utječe i na bračna zvanja. Iz tog razloga, objasnio je, njegove nedavne poruke za Svjetski dan molitve za zvanja proširile su fokus “kako bi uključile sva kršćanska zvanja”, posebno “temeljni poziv učeništva” koji ujedinjuje sve krštene pojedince.

“Ne možemo se pomiriti s činjenicom da je za mnoge mlade ljude perspektiva radikalne ponude života nestala s obzora,” upozorio je Papa, umjesto toga, moramo zajedno razmišljati i ostati pozorni na znakove Duha. , a ovaj zadatak možete izvršiti putem Papinsko djelo za svećenička zvanja. Pozivam vas da ponovno aktivirate ovu stvarnost metodama primjerenim našem vremenu.”

Razmatranje o trajnom đakonatu

Papa se potom osvrnuo na treću temu Plenarnog zasjedanja: trajni đakonat, čiji se “specifični identitet” danas često dovodi u pitanje.

Papa je pozvao sudionike da doprinesu tekućem razmišljanju o ovoj službi, kao što je preporučeno u Sintetskom izvješću prvog zasjedanja Redovne opće skupštine Biskupske sinode prošlog listopada, usredotočujući se posebno “na đakonija milosrđa i služenja siromašnima.”

“Pratiti ova razmišljanja i razvoj vrlo je važna zadaća vašeg Dikasterija. Potičem vas da radite prema tome i da mobilizirate sva potrebna sredstva.”

Papa je završio svoje obraćanje pozivajući sudionike na rad “kako bi Božji narod imao pastire po srcu Kristovu”, praćenu Marijom, “uzorom svakog poziva”.

Papa sa sudionicima plenarne skupštine

Papa sa sudionicima plenarne skupštine

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Katholikentagu: ‘Radite za mir kroz molitvu i dijalog’

Katoličke vijesti

Papa traži od međunarodne zajednice pomoć Afganistanu pogođenom poplavama – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa na audijenciji: Pohlepa je bolest srca – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti