Papa španjolskim sjemeništarcima: ‘Napunite svoju ispražnjenu zemlju Bogom’
Papa

Papa španjolskim sjemeništarcima: ‘Napunite svoju ispražnjenu zemlju Bogom’

Papa Franjo susreo se sa zajednicom Bogoslovije u Burgosu, u Španjolskoj, i pozvao ih da napune Bogom ispražnjena ruralna područja Španjolske oslobađajući se “lažne ljudske sigurnosti”.

Autor: Lisa Zengarini

Papa Franjo potaknuo je skupinu sjemeništaraca, svećenika i biskupa iz Španjolske da prihvate izazov donošenja Boga u njezina ispražnjena ruralna područja pozdravljajući različitost kako bi izgradili Crkvu temeljenu na zajednici.

Ohrabrenje je došlo kada se u subotu sastao sa studentima i osobljem Bogoslovije u Burgosu.

Donošenje Evanđelja u ispražnjenu Španjolsku

Uočavajući različitost iz kojih dolaze, Papa je započeo svoje obraćanje opažanjem da se oni formiraju kao svećenici u zemlji punoj povijesti i tradicija koja je, međutim, postala ono što je definirano kao “ispražnjena Španjolska”.

“Studirate u zemlji bogate povijesti i tradicije, živahnih ljudi ‘zbog klime i običaja’, ali koju sada definirate kao ‘la España vaciada’.”

Kao i u mnogim drugim dijelovima Europe, u posljednjih nekoliko desetljeća Španjolska je doživjela značajnu depopulaciju u ruralnim područjima, popraćenu dubokim pomakom prema sekularizmu sa sve manjim brojem prakticirajućih katolika i smanjenjem svećeničkih i vjerskih zvanja.

Milosrđe prema Bogu i našoj braći

Osvrćući se na ovu situaciju, papa Franjo je podsjetio na odlomak iz Lukina evanđelja u kojem Isus šalje svoje učenike “gdje [He] spremao se otići” (Lk 10,1) “To je dobar kriterij za razlučivanje, primijetio je, “jer ga možemo prevesti u našu stvarnost s nekoliko jednostavnih riječi: ‘Isus me želi u ovoj ispražnjenoj zemlji da je ispunim Boga’, odnosno učiniti Ga prisutnim među mojom braćom, graditi zajednicu, Crkvu, Narod.”

Ta se svrha, istaknuo je Papa, može postići prihvaćanjem i obogaćivanjem jednih drugih u našoj različitosti: „Bez ljubavi prema Bogu i našoj braći, bez hodanja ‘dva po dva’, – kako kaže evanđelist – ne možemo donijeti Boga.

Dostupnost Božjem pozivu

Zatim, nastavio je, moramo pokazati Gospodinu svoju apsolutnu dostupnost Njegovoj volji, “moleći Ga da nas pošalje”, čak i ako se činimo maleni pred velikim nastojanjem žetve Njegove žetve.

Prepuštenost Bogu

Naposljetku, rekao je Papa, da bismo ovu zemlju ispunili Bogom, potrebni su nam „napuštanje i povjerenje” kako bismo mogli napraviti mjesta u svojim srcima „da poželimo dobrodošlicu Njemu i našem bratu, oslobađajući nas naše lažne ljudske sigurnosti”.

Samo imajući Boga u sebi, zaključio je papa Franjo, možemo prenijeti njegov mir i donijeti ga svim ljudima i gradovima te stoga „ispuniti polja koja se sada čine sterilna“.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa mađarskim hodočasnicima: ‘Dar mira počinje u našim srcima’

Katoličke vijesti

Papa žali zbog smrtonosnog incidenta na gradilištu u Firenci

Katoličke vijesti

Papa na Dan sjećanja na holokaust: Mržnja i nasilje poriču našu ljudskost – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti