Migranti se susreli s Papom: On je kao otac za sve nas
Papa

Migranti se susreli s Papom: On je kao otac za sve nas

Papa Franjo sastaje se sa skupinom migranata među kojima su pisci iz Senegala i Gambije koji su napisali knjige o svojim borbama u potrazi za novim domom.

Autor: Alessandro De Carolis

Susret pape Franje s migrantima u utorak poslijepodne nije bio prvi takav susret. Svaki, međutim, slijedi sličan obrazac, i svaki put se ponavlja “veliki trenutak milosti”.

Grupa migranata posjetila je Casa Santa Marta kako bi upoznali čovjeka kojeg vide kao “oca” i “pastira za sve”, prema riječima Dona Mattia Ferrari, koji je pratio grupu.

Autori dijele svoje priče

Središnje figure sastanka u utorak bili su dvoje mladih ljudi, Ibrahim Lo, koji je došao iz Senegala, i Ebrima Kuyateh, porijeklom iz Gambije, koji su obojica putovali kroz Libiju kako bi došli u Europu.

Ibrahim je autor Pane e acqua. Dal Senegal all’Italia passando per Libia (“Kruh i voda. Od Senegala do Italije preko Libije”) i La mia voce. Dalle rive dell’Africa alle strade dell’Europa “Moj glas. Od obala Afrike do ulica Europe”); dok je Ebrima podijelila svoju priču u knjizi elokventnog naslova, Io i miei piedi nudi (“I My Bare Feet”) s predgovorom, između ostalih, Eria Castelluccija, nadbiskupa Modene-Nonantole i biskupa Carpija, kao i pogovorom Stefana Crocija, direktora Migrantesa.

Među ostatkom grupe na sastanku s papom Franjom bili su fra Mattia Ferrari; Stefano Croci, direktor Migrantes Carpi; Giulia Bassoli, volonterka iste sekcije; i Luca Casarini, osnivač i voditelj misije Mediterranea Saving Humans i posebni gost Biskupske sinode; i sestra Adriana Dominici, posvećena sestra Spin Time Labsa u Rimu.

Priče o paklu i nadi

Otac Mattia objasnio je da je papa Franjo želio poslušati njihove priče i zahvaliti “svima za ono što čine i što žive”, te ih je potaknuo “da nastave dalje”.

Jedna od tih priča došla je od Pata, koji se već susreo s papom Franjom u studenom 2023. Smrt od žeđi Patove supruge Fati i kćeri Marie dok su prošle godine prelazile pustinju pogodila je savjesti diljem svijeta.

Slične priče o paklenim iskustvima, međutim, miješale su se s pričama o nadi koju su migranti htjeli podijeliti sa Svetim Ocem. Njihova iskustva, uključujući dobrodošlicu ovih mladih ljudi, rekao je don Mattia, pokazuju da, bilo na moru ili na kopnu, “kada spašavamo ili primamo siromahe, migrante, oni su ti koji spašavaju nas”. I pokazuje da se “u ljubavi, u bratstvu koje se živi sa siromasima, s migrantima, zapravo doživljava spasenje”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Neka Rim bude najljubazniji, gostoljubiv i velikodušan tijekom Jubileja – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo susreo se sa svjetskim čelnicima na summitu G7 – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa: ‘Ne razmišljam o ostavci, ali bih bio ‘rimski biskup u miru’ – Vatican News

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti