Papa slavi mir s djecom okupljenom u Rimu na prvom WCD-u – Vatican News
Papa

Papa slavi mir s djecom okupljenom u Rimu na prvom WCD-u – Vatican News

Papa Franjo poziva djecu okupljenu na rimskom stadionu povodom prvog Svjetskog dana djeteta (WCD) da mole za svoje vršnjake koji pate od rata i nepravde te ih potiče da nastave sanjati o boljoj budućnosti.

Autor: Lisa Zengarini

Oko 50.000 djece iz nekoliko zemalja diljem svijeta okupilo se u subotu poslijepodne na Olimpijskom stadionu u Rimu kako bi se susreli s papom Franjom i zajedno s njim razmišljali o njihovoj važnosti u budućnosti svijeta, u sklopu prvog Svjetskog dana djeteta (WCD). Mir je bio glavna tema događaja.

Papa je stigao u 16.40 na svom papamobilu i dočekan je pljeskom i pjesmom “Lijepi svijet” koju je otpjevao Zbor Rimske biskupije.

Kod djece sve govori o životu i budućnosti

Zatim se obratio mladoj živahnoj publici kratkim uvodnim govorom u kojem je pozvao djecu na odgovor.

Papa je otvorio svoj govor napomenom da u djeci “sve govori o životu i budućnosti”, te ponovno potvrdivši da ih Crkva, “kao majka”, prima i prati “s nježnošću i nadom.

Pojasnio je da ga je na sazivanje Svjetskog dana djeteta potaknuo susret koji je održao s djecom u Vatikanu 7. studenoga na temu “Učimo od dječaka i djevojčica”. “Shvatio sam da se naš razgovor mora nastaviti i proširiti na više djece i mladih”, rekao je.

Olimpijski stadion u Rimu

Olimpijski stadion u Rimu

Molite za djecu koja pate od ratova i nepravde

Papa je potom djeci postavio niz pitanja, počevši od brojnih ratova koji bjesne u nekoliko dijelova svijeta. “Jeste li tužni zbog ratova?”, “Je li rat lijepa stvar?”; “Je li mir lijep?” upitao je pozvavši mlade na molitvu za djecu koja pate od ratova, ne mogu ići u školu, gladna su ili zapuštena.

Papa Franjo im je tada skrenuo pozornost na moto događaja “Evo, sve činim novo.” (Otk 21,5 “Lijepo je jer govori o tome da Bog stvara novo”, rekao je.

Budite i dalje radosni

Na kraju je Sveti Otac potaknuo djecu da krenu naprijed hrabro i radosno, što je “zdravlje duše”, rekavši da ih Isus voli. Na kraju ih je pozvao da zajedno s njim izmole Zdravomariju.

Još jedan trenutak događaja

Još jedan trenutak događaja

Živahan dijalog o miru i vjeri

Nakon uvodnog govora papa Franjo nastavio je svoj dijalog, a neka su mu djeca koja su predstavljala pet kontinenata postavila nekoliko pitanja:

Je li istina da je mir uvijek moguć?“, upitao je Jeronim iz Kolumbije, Franjo je još jednom podsjetio na važnost ispričavanja i traženja oprosta. Što djeca mogu učiniti da svijet bude bolji?” upitala je Lia Marise iz Burundija “Ne svađajte se, pomozite drugima”, odgovorio je Papa. Djevojčica iz Indonezije, koju će papa Franjo posjetiti u rujnu, pitala je kakvo bi čudo on odlučio izvesti. “Da sva djeca imaju ono što im je potrebno za život, da jedu, da se igraju, da idu u školu.

Ovo je čudo koje bih želio učiniti”, uvjeravao je, nakon što je odgovorio Federicu, talijanskom dječaku koji ga je pitao kako možemo pomoći djeci koja pate.

“Ima djece koja ne mogu zadovoljiti svoje osnovne potrebe. Svi bismo trebali biti jednaki, ali to nije slučaj,” priznao je papa Franjo. “To se događa zbog sebičnosti, zbog nepravde…Radimo svi da u svijetu ne bude toliko nepravde”, rekao je.

Papa Franjo potom ih je zamolio da se okupe u tišini misle na svu djecu koja nemaju što jesti.

Misa za prvi WCD koja će se slaviti u nedjelju na Trgu sv

Dijalog je bio isprekidan glazbom, kratkim videom pa čak i kratkom nogometnom utakmicom s talijanskim nogometašima u svečanoj atmosferi, a završio je tako što su djeca Papi ponudila svoje crteže. Ponovno će ga vidjeti u nedjelju na Trgu svetog Petra, gdje će predvoditi misu za ovaj prvi Svjetski dan djece na svetkovinu Presvetog Trojstva.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa na audijenciji: Proždrljivost iskrivljuje Božji dar ‘kruha našeg svagdašnjeg’

Katoličke vijesti

Papa brazilskim katolicima: Bratstvo može izliječiti svaku podjelu

Katoličke vijesti

Papa obnavlja bliskost katastrofom razorenoj Papui Novoj Gvineji

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti