Papa se nada posjetiti Tursku za godišnjicu Nicejskog sabora
Biskupska konferencija

Papa se nada posjetiti Tursku za godišnjicu Nicejskog sabora

Papa Franjo susreo je izaslanstvo Ekumenskog carigradskog patrijarhata te je izrazio nadu da će iduće godine posjetiti Tursku povodom 1700. obljetnice Nicejskog sabora, prvog ekumenskog sabora.

“To je putovanje koje svim srcem želim napraviti”, rekao je Papa izaslanstvu, koje boravi u Rimu povodom svetkovine sv. Petra i Pavla, zaštitnika Crkve u Rimu. Svake godine izaslanstvo Katoličke Crkve uzvraća posjetom u Istanbul povodom svetkovine sv. Andrije.

U svom obraćanju Papa je izrazio radost zbog iskustva “radosti bratskog susreta” i prilike za svjedočenje “duboke veze” koje spajaju dvije Crkve te “čvrstu odluku da zajedno napreduju” u obnovi jedinstva među njima. Sveti Otac prisjetio se i brojnih susreta s aktualnim ekumenskim patrijarhom Bartolomejom I., ističući njihov susret u Jeruzalemu 2014. povodom 50. obljetnice povijesnog susreta pape Pavla VI. i Atenagore I.

Naglašavajući predanost “zajedničkom putu” prema punom jedinstvu, Papa je kazao kako “dijalog između naših Crkava ne predstavlja opasnost za cjelovitost vjere; nego je to nužnost koja proizlazi iz naše vjernosti Gospodinu i vodi nas do cijele istine kroz razmjenu darova i pod vodstvom Duha Svetoga”.

Papa Franjo podsjetio je i na svečanost u Vatikanskim vrtovima nedugo nakon tog susreta u Jeruzalemu, kada je zajedno s patrijarhom Bartolomejem primio predstavnike Izraela i Palestine “kako bi zazvali mir u Svetoj zemlji, na Bliskom istoka i u cijelom svijetu”.

“Aktualni događaji pokazali su nam nužnost i hitnost zajedničke molitve za mir kako bi rat završio, vođe naroda i sukobljenih strana mogli ponovno otkriti put suglasja, te da se sve strane međusobno prepoznaju kao braće i sestre”. Taj se zaziv za mir odnosi na sve sukobe, napomenuo je Papa, posebno na aktualni rat u Ukrajini.

“U vremenu kada su toliki muškarci i žene zarobljenici straha za budućnost, Crkva ima zadaću uvijek, svuda i svima navijestiti da je Isus ‘naša nada’”, napomenuo je Papa. Upravo to odražava i geslo nadolazeće Jubilarne godine, “Hodočasnici nade” te je Sveti Otac pozvao Istočne pravoslavne Crkve da svojim molitvama “prate i podupru” Svetu godinu, “kako ne bi izostali obilni duhovni plodovi”. Svoje obraćanje zaključio je molitvom da im Gospodin udijeli nastavak puta koji On pokazuje, “a to je uvijek put ljubavi, pomirenja i milosrđa”, prenosi Vatican News. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Nova škola za djecu u mjestu Nyakahanga na granici između Rwande i Ugande

Katoličke vijesti

Nadbiskup Vukšić pohodio župu Žepče i podijelio sakrament krizme

Katoličke vijesti

Tajništvo COMECE-a: Izbori su pokazali da većina daje podršku europskom projektu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti