Održan posljednji susret Hrvatskog nadzemlja ove akademske godine
Biskupska konferencija

Održan posljednji susret Hrvatskog nadzemlja ove akademske godine

Posljednji susret Hrvatskoga nadzemlja u ovoj akademskoj godini održan je u srijedu 19. lipnja u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. izvijestila je IKA.

Gost predavač, o. Stjepan Ivan Horvat, CPPS, govorio je o mlakosti. „Vjernik je onaj koji živi na zemlji, ali je vezan za nebo. Svatko od nas na svijetu ima sve potrebno da dođe u nebo. Moramo biti svjesni toga. Bog nas je stvorio i računa s nama. Stalno traži put do naših srdaca. Mi smo svi puno puta u životu rekli Bogu da. Na krštenju su naši roditelji i kumovi rekli Bogu da za nas. Roditeljima je dužnost odgojiti dijete u vjeri. Kumovi pomažu roditeljima odgojiti dijete u vjeri. Krštenje je samo jedan od dokaza kako je Bogu lako reći da. Da bi živjeli sveto i gorljivo, da bi se izliječili od mlakosti, moramo biti uz Isusa i uz riječ Božju. Ljudi često kažu da je dobar čovjek onaj koji pomaže i služi drugima, koji ne psuje, ne vrijeđa, ne petlja se u živote drugih. Farizeji su bili licemjeri, mlaki i iznutra mrtvi. Ako u nama nije iskrena ljubav prema Bogu i bližnjemu, onda smo i mi mrtvi iznutra. Nema gorljivosti. U velikoj smo opasnosti upasti u mlakost. U svemu što radim trebam pokazati da mi je stalo do izgaranja“, naglasio je.

„Prva kršćanska zajednica, opisana u Djelima Apostolskim, bila je takva da se jasno vidjelo koliko gore i izgaraju. Može li se po mome životu prepoznati da mi je stalo do neba, da je cijeli moj život usmjeren prema tome? Znam na što sam pozvan, znam što mogu, ali zadovoljit ću se minimalnim – to je mlakost. Ako ti je stalo do toga da nešto naučiš, onda nećeš poći do profesora i pitati koliko treba za dva, nego ćeš naučiti i boriti se za ocjenu, savjetovat ćeš se sa kolegama iz razreda, potrudit ćeš se koliko god je u tvojoj moći da nešto naučiš i da dobiješ dobru ocjenu“, poručio je.

„Isus od nas traži da mu pokažemo da nam je stalo do neba. Isus je pozvao apostole koji su se borili za nešto, kojima je stalo do nečega. Isus je taj koji nam daje sve, koji nam daje sigurnost. Kad Isus poziva navještati evanđelje, Matej carinik broji novac jer mu je stalo do novca. Isus ne poziva mlake nego takve koji izgaraju i kojima je stalo do nečega. Svi mi imamo svoje granice i slabosti, imali su ih i apostoli i padali su pod tim teretom. Na Petru se vidi gorljivost kada kaže Isusu da će s njim poći i u smrt, ali kad mu kažu da je viđen s Isusom, on ga je triput zatajio i onda zaplakao. Petar je imao gorljivost u sebi, ali je mislio da može sam. Bez Isusa se ne može ništa. Isus mu oprašta“, istaknuo je.

„Prije svega potrebno je susresti se s istinom o samome sebi. Kakva je moja vjera, ljubav, kakav sam prema Bogu i bližnjemu, što je to što ja trebam promijeniti, kako doći do izvora Božje milosti. Euharistija je najveći izvor milosti Božje i Isus nas svih na nju poziva. Sakramenti su nešto što ništa na svijetu ne može zamijeniti, oni su izvor snage. Bog poznaje moje rane i probleme i želi mi dati milost, hraniti moju dušu i srce, podignuti me – naglašava predavač. Sreća dolazi iznutra. Naša je vjera odnos sa živim Bogom, imati tu svijest da moliš pred nekim, pred onim koji je za tebe otišao na križ – moramo postati svjesni Isusove žrtve za nas. Molitva je dijalog, a ne monolog. Zato je važno da služimo. Jedna lijepa odlika vjernika za borbu protiv mlakosti je želja za služenjem. Kršćanin kojemu nije stalo do drugoga, do bližnjega, gubi svoj smisao. Kršćanin nije onaj koji je zatvoren u sebe: on i njegov Bog. Trebamo biti otvoreni jedni za druge, služiti jedni drugima, istaknuo je predavač u svojem predavanju. Važno je da se savjetujemo jedni s drugima. Ako ja sam idem po svom, često to ne završi dobro. Dobro je imati ispovjednika koji će nas savjetovati“, objasnio je.

Vjera traži pristanak. Isus čeka da mu kažemo da i da stojimo iza toga. S Bogom nema kompromisa: ili jesi ili nisi. Jesi li spreman izgubiti sve iz ljubavi prema Bogu? Sve ovo prolazno u jednom će trenutku nestati. Možda si baš ti onaj koji je poslan nekome da mu navijestiš Evanđelje. Čovjek ode od izvora, od milosti, od Krista i upadne u mlakost. Isus je znao kakvi smo mi ljudi, a svejedno je za nas otišao na križ. Puno je lakše zalutati u mlakost danas, u modernome vremenu nego prije. Puno slobodnoga vremena koje nas odvlači od pravoga izvora. Zadatak duhovnika je usmjeriti zajednicu do Krista i prema Kristu. Duhovno je vodstvo jako važno. Puno sadržaja nas odvlači od Boga, drže nas na površini, ne uvlače nas u dubinu“, zaključio je.

Nakon predavanja, pater Stjepan Ivan odgovarao je na pitanja publike, a susret je zaključen prigodnom meditacijom. Susret je glazbeno animirala Frama iz Tomislavgrada, a dramske uratke i organizaciju potpisuje Hrvatsko nadzemlje.

Ovim susretom zaključena je 14. sezona Hrvatskoga nadzemlja. Društvene mreže i službeni YouTube kanal ostaju aktivni i tijekom ljetnoga odmora, a sljedeći susret Hrvatskoga nadzemlja održat će se u listopadu čime će službeno započeti 15. sezona. (kta/ika)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa: Strpljivost vjere važna je u borbi protiv acedije

Katoličke vijesti

Proslava patrona župe Prozor | Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH

Katoličke vijesti

Misa Večere Gospodnje u Banjoj Luci

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti