Papa sa svećenicima zaređenima posljednjih 10 godina: Nemojte se umoriti činiti dobro
Biskupska konferencija BiH

Papa sa svećenicima zaređenima posljednjih 10 godina: Nemojte se umoriti činiti dobro

Papa Franjo nastavlja niz susreta s klerom Rimske biskupije, te je 29. svibnja razgovarao s 90-ak nedavno zaređenih svećenika o pastoralnim pitanjima. Papa se prethodno, početkom svibnja, susreo sa svećenicija koji su u službi 40 i više godina, piše Vatican News.

Susret su ugostile sestre Družbe Pobožnih učenica Božanskog Učitelja, koje su dočekale Svetog Oca uz pozdrave i darove. Pozdravio je redovnice i druge prisutne te je primio bijeli balon od jednog dječaka kojega je potom blagoslovio.

Uslijedio je razgovor iza zatvorenih vrata sa svećenicima koji su zaređeni proteklih 10 godina. Kako je objasnio biskup Michele di Tolve, povjerenik za brigu o đakonatu, kleru i redovničkom životu, neki su zaređeni tek 2024. godine. Papa je započeo susret čitanjem evanđelja toga dana te su zajedno molili molitvu koju je napisao papa Pavao VI. Potom je bila prilika za postavljanje pitanja.

Kako je izvijestio Tiskovni ured Svete Stolice, razgovarali su među ostalim o iskustvu prvih godina svećeništva, radosnom otkrivanju vjere ljudi, ali i o krizama u svećeničkom životu te o izazovima kontakta i služenja bolesnima kojima treba pristupati blizinom, suosjećanjem i nježnošću.

Razgovarali su o razvoju Rimske biskupije, o njenoj ljepoti i slabostima na koje ne treba odgovoriti brbljanjem, nego dijalogom. Nadalje, dotaknuli su se Sinodskoga hoda i o riziku da ga se svede na slogan umjesto da se doživljava kao način življenja Crkve. Papa je istaknuo i važnost zbližavanja sa starijim osobama. Prepričavajući susret, biskup Di Tolve je kazao kako je Papa mladim svećenicima istaknuo četiri blizine: blizina Bogu, biskupu, jedni drugima u bratstvu i blizina Božjem narodu.

Među prisutnima bio je svećenik iz Mjanmara, te je prilikom pozdrava Papa zajamčio svoje molitve za tu zemlju. Snimio je i poruku za jednu župu, poručivši: “Radujte se, i molite za mene!”

Podsjećamo, Papa od rujna 2023. obilazi razne rimske prefekture kako bi se susreo sa župnicima i prefektima te od njih čuo izazove, teškoće, ljepote i zadovoljstva njihova rada. Idući Papin susret s rimskim klerom najavljen je za 11. lipnja. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Zavjetna misa u čast Gospi Koraćanskoj pod geslom „Majko dobrog savjeta, budi nam utjeha i nada“

Katoličke vijesti

Venecija se priprema za Papin posjet bijenalu

Katoličke vijesti

U Basri na jugu Iraka gotovo više nema kršćana

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti