Ana Marčinko održala gostujuće predavanje studentima komunikologije na Sveučilištu u Zagrebu
Biskupska konferencija BiH

Ana Marčinko održala gostujuće predavanje studentima komunikologije na Sveučilištu u Zagrebu

Ana Marčinko, voditeljica ureda Isusovačke službe za izbjeglice (JRS) u Hrvatskoj, održala je prošli petak gostujuće predavanje studentima komunikologije na kolegiju Međunarodna komunikacija kod izv. prof. dr. Irene Sever Globan. Marčinko je studentima podijelila svoja iskustva rada s izbjeglicama, upoznala ih s poviješću JRS-a te istaknula glavne aktivnosti kojima se organizacija trenutno bavi, piše Vatican News.

Studenti su imali priliku postavljati pitanja te se više informirati o izazovima i problemima s kojima se izbjeglice susreću. Jedan od važnih naglasaka bio je prikaz izbjeglica u medijima te opće mišljenje koje vlada u društvu o strancima. Razgovaralo se i o mogućnostima legalnog dolaska u Europu i Hrvatsku te procedurama za dobivanje statusa izbjeglice.

Studenti su pokazali poseban interes za razloge koji potiču ljude da krenu na dalek i opasan put te za iskustva koja izbjeglice prolaze pri dolasku u Hrvatsku. Na kraju predavanja, studenti su dobili knjigu biografije Pedra Arrupea te su pozvani da posjete prostore SOL-a (centara za integraciju) i postanu volonteri.

Jedan od ključnih elemenata rada Isusovačke službe za izbjeglice je zagovaranje. JRS zagovaranje podrazumijeva aktivno zalaganje za prava i dostojanstvo izbjeglica, utjecanje na javne politike te podizanje svijesti o problemima i izazovima s kojima se izbjeglice suočavaju. Marčinko je naglasila kako je važno educirati mlade, osobito studente komunikologije, o ovoj temi jer su oni budući profesionalci koji će oblikovati javno mnijenje i imati moć utjecati na percepciju izbjeglica u društvu.

Ovakva predavanja iznimno su važna jer pomažu studentima da bolje razumiju složene globalne migracijske procese i razviju empatiju prema ljudima u potrebi. JRS, kroz svoje aktivnosti zagovaranja, ne samo da pruža izravnu pomoć izbjeglicama, već i radi na stvaranju pravednijeg i inkluzivnijeg društva. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

​​​​​​​Zahvalna riječ banjolučkog biskupa mons. Željka Majića na kraju Mise i biskupskog ređenja

Katoličke vijesti

Utvrđivanje glasa svetosti u biskupijskoj fazi procesa (1/3)

Katoličke vijesti

Proglašenje dekreta u postupcima beatifikacija i kanonizacije

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti