Papa: Preispitati razvoj smrtonosnog autonomnog oružja
Papa

Papa: Preispitati razvoj smrtonosnog autonomnog oružja

Papa Franjo šalje poruku konferenciji u Hirošimi na temu “AI etika za mir”, naglašavajući simboličku važnost rasprave o miru u gradu pogođenom atomskom tragedijom.

Autor: Francesca Merlo

Dok se vjerski vođe iz cijelog svijeta okupljaju kako bi raspravljali o “AI etici za mir” u Hirošimi, Japan, 9. i 10. srpnja, papa Franjo šalje poruku, ističući da se raspravlja o miru i umjetnoj inteligenciji u gradu koji još uvijek trpi posljedice atomska bomba koja ga je gotovo potpuno uništila u kolovozu 1945., “od velike je simboličke važnosti”.

AI i mir

Umjetna inteligencija i mir, kaže, dva su pitanja od najveće važnosti. Papa je podsjetio na svoj nedavni apel političkim čelnicima G7 u vezi s tim na okupu u Pugliji u Italiji. Tijekom tog susreta papa Franjo istaknuo je važnost držanja donošenja odluka u ljudskim rukama, a ne oslanjanja na strojeve, objašnjavajući da „stroj čini tehnički izbor između nekoliko mogućnosti na temelju dobro definiranih kriterija ili na temelju statističkih zaključaka. Ljudska bića, međutim, ne samo da biraju, već su u svojim srcima sposobna odlučiti”.

Prave odluke

Kaže da prave odluke zahtijevaju ljudsku mudrost i procjenu te da bi pretjerano oslanjanje na umjetnu inteligenciju moglo potkopati ljudsko dostojanstvo.

To je upravo ono što smo vidjeli u Hirošimi i nastavljamo vidjeti danas, a “među trenutnim sukobima koji utječu na naš svijet – uključujući mržnju prema ratu – sve više čujemo o ovoj tehnologiji”, dodaje.

Ključno je, nastavlja Papa, da, “ujedinjeni kao braća i sestre, podsjetimo svijet da je u svjetlu tragedije oružanog sukoba, hitno potrebno preispitati razvoj i korištenje naprava poput tzv. autonomno oružje’ i u konačnici zabraniti njihovu upotrebu”. Ponavljajući svoju molbu, u središtu mnogih svojih apela tijekom svog pontifikata, ponavlja: “Nijedan stroj nikada ne bi trebao odlučiti oduzeti život ljudskom biću’”.

Doprinos svih pravednom propisu

Završavajući svoju poruku, papa Franjo traži da dok gledamo na složenost pitanja koja su pred nama, “prepoznamo doprinos kulturnog bogatstva naroda i religija u regulaciji umjetne inteligencije”. To je, naglašava on, “ključno za uspjeh vaše predanosti mudrom upravljanju tehnološkim inovacijama”.

Na kraju, papa Franjo izražava nadu da bi skup mogao “uroditi plodom u ostvarenju bratstva i suradnje”, prije nego što se moli da “svatko od nas postane instrument mira za svijet”.

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa časnim sestrama: Vi ste oruđe Gospodinovo – Vatican News

Katoličke vijesti

Dobitnici nagrade Zayed i suci dijele radost i zahvalnost – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa Franjo: I ja sam dijete migranata

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti