Katolička čarter škola u Oklahomi uložit će žalbu Vrhovnom sudu u sporu oko javnog financiranja
Europa

Katolička čarter škola u Oklahomi uložit će žalbu Vrhovnom sudu u sporu oko javnog financiranja

Osoblje CNA, 9. srpnja 2024. / 13:02

Novonastala katolička čarter škola kojom upravlja Nadbiskupija Oklahoma Cityja žali se Vrhovnom sudu SAD-a nakon što je Vrhovni sud Oklahome presudio da se ne može financirati sredstvima javnih poreznih obveznika.

Katolička virtualna škola Sv. Isidora Seviljskog, zajednički projekt nadbiskupije Oklahoma Cityja i biskupije Tulsa, trebala je biti pokrenuta u kolovozu kao internetska čarter škola K–12 bez školarine sa sjedištem u Oklahoma Cityju.

U SAD-u, charter škole su besplatne, javno financirane škole koje imaju veću fleksibilnost u svom radu i upravljanju od tradicionalnih javnih škola. U tužbi prošle godine, državni odvjetnik Gentner Drummond je imao upitao je Vrhovni sud Oklahome proglasiti neustavnim ugovor države sa školom na temelju toga što predstavlja javno financiranje vjerske ustanove.

Sud prošli mjesec dogovorennaređujući Oklahoma Statewide Virtual Charter School Boardu da raskine svoj ugovor s virtualnom katoličkom charter školom.

Nadbiskupija je ovaj tjedan rekla da će se škola žaliti na tu odluku.

“Škola planira tražiti reviziju od Vrhovnog suda SAD-a”, rekao je glasnogovornik nadbiskupije John Helsley CNA-u putem e-pošte u utorak.

Škola surađuje s odvjetnicima iz Klinika za vjersku slobodu Notre Damekoji je dio Inicijative za vjersku slobodu Pravnog fakulteta Notre Dame.

Državni zakon Oklahome kaže da čarter škole moraju biti “nesektaške” u svojim “programima, pravilima upisa, praksama zapošljavanja i svim drugim operacijama”. Ustav Oklahome zabranjuje državno financiranje “bilo koje sekte, crkve, denominacije ili religijskog sustava”.

Odbor katoličke čarter škole rekao je CNA-u prošle godine da tužba državnog odvjetnika “koristi jezik straha i diskriminacije, izvrće zakon o vjerskoj slobodi do neprepoznatljivosti i zanemaruje vrlo stvarne uspjehe vjerskih škola u našoj zemlji.”

Drummond je u međuvremenu tvrdio da je odobrenje ugovora škole “kršilo vjersku slobodu svakog Oklahomanca” prisiljavajući stanovnike države da financiraju “učenje određene vjerske sekte našim poreznim dolarima”.

Spor u Oklahomi uslijedio je nakon nekoliko nedavnih odluka Vrhovnog suda SAD-a u korist određenog javnog financiranja vjerskih institucija.

A Presuda Vrhovnog suda iz 2022 u predmetu Carson protiv Makina utvrđeno je da Maine nije mogao isključiti vjerske škole iz programa pomoći za školarinu. Presudom je utvrđeno da je država prekršila klauzulu o slobodnom vježbanju iz Prvog amandmana isključivanjem “škola koje inače ispunjavaju uvjete na temelju njihove vjerske vježbe”.

Presuda suda u Espinoza protiv Porezne uprave Montaneu međuvremenu je utvrdio da Montanin Blaineov amandman, koji je vjerskim školama zabranjivao sudjelovanje u državnom programu stipendiranja, krši Prvi amandman.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Portugalski biskupi najavljuju fond za financijsku odštetu žrtvama zlostavljanja u Crkvi

Katoličke vijesti

Žena rođena surogat majčinstvom govori zašto podržava poziv pape Franje na globalnu zabranu

Katoličke vijesti

Bruxelleski nadbiskup se ispričao zbog skandala s izborima svećenika

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti