Papa poziva na suzdržanost protiv eskalacije sukoba na Bliskom istoku
Kršćanski život

Papa poziva na suzdržanost protiv eskalacije sukoba na Bliskom istoku

Papa Franjo pozvao je na dijalog i suradnju među susjednim narodima te apelirao na suzdržanost od bilo kakvih radnji koje bi mogle eskalirati napetosti na Bliskom istoku.

Nakon što su projektili pogodili Irbil, glavni grad iračke autonomne regije Kurdistan, 15. siječnja i ubili najmanje četiri osobe i ranili šest, papa je izrazio “sućut i solidarnost sa žrtvama, svim civilima, raketnog napada”.

„Dobri odnosi među susjedima ne grade se takvim djelovanjem, nego dijalogom i suradnjom“, rekao je 17. siječnja na kraju opće audijencije u dvorani Pavla VI.

“Tražim od svih da izbjegavaju svaki korak koji povećava napetost na Bliskom istoku i druge scenarije rata”, dodao je.

Iran je lansirao 11 balističkih projektila kasno 15. siječnja na kurdsku regiju u sjevernom Iraku, gađajući ono što je rekao da je izraelsko “špijunsko sjedište” u Irbilu i lansirao je četiri druga projektila na lokacije koje su navodno povezane sa skupinom Islamska država u sjevernoj Siriji, prema Associated Press.

Kardinal Louis Sako, patrijarh Kaldejske katoličke crkve sa sjedištem u Iraku, rekao je da je napad na nedužne živote “nepromišljen i neodgovoran”, “očigledno kršenje suvereniteta zemlje i života ljudi i težak grijeh prema islamskom zakonu”.

“Odgovornost država, njihovih foruma i naroda je promicanje vrijednosti mira i suživota, te postizanje dostojanstvenog i sretnog života građana, a ne stvaranje ratova i sukoba koji ne donose mir”, istaknuo je u priopćenju. objavljeno na stranici Patrijaršije.

“Civiliziran način rješavanja otvorenih problema je dijalog, tolerancija i međusobno uvažavanje”, dodao je.

U međuvremenu, Masrour Barzani, premijer kurdske regije, rekao je novinarima 16. siječnja dok je sudjelovao na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, “Nema razloga za ove napade i nema opravdanja”, prema AP-u. Ovi napadi ne smiju ostati bez odgovora.

Papa je na općoj audijenciji zamolio ljude da ne zaborave sve zemlje svijeta koje su u ratu. Ne zaboravimo Ukrajinu, ne zaboravimo Palestinu, Izrael, ne zaboravimo stanovnike Pojasa Gaze koji toliko pate.

“Pomolimo se za tolike žrtve rata, tolike žrtve. Rat uvijek razara, rat ne sije ljubav, on sije mržnju. Rat je pravi ljudski poraz”, rekao je.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Samo sinodalna Crkva danas je u stanju naviještati Evanđelje » Tekstovi

Katoličke vijesti

Zašto toliko očeva napušta svoju obitelj?

Katoličke vijesti

Svetkovina Navještenja: ‘Anđeo se Gospodnji oglasio Mariji’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti