Crkveno suđenje sada umirovljenog svećenika iz Missourija proglasilo krivim za seksualno nagovaranje tijekom ispovijedi
Svijet

Crkveno suđenje sada umirovljenog svećenika iz Missourija proglasilo krivim za seksualno nagovaranje tijekom ispovijedi

Sada umirovljenom svećeniku iz Missourija zabranjeno je ispovijedati, nekoliko mjeseci nakon što su suci dijecezanskog suda utvrdili da je zlorabio svoju crkvenu dužnost financijskim malverzacijama.

Biskupija Jefferson Cityja, Missouri, objavila je 1. siječnja da je vlč. Ignazio Medina proglašen je krivim za seksualno nagovaranje odrasle osobe tijekom sakramenta pomirenja.

Odluka je uslijedila nakon administrativnog disciplinskog postupka koji je nadgledao vatikanski Dikasterij za nauk vjere, priopćila je biskupija.

S trenutnim stupanjem na snagu, Medina je “trajno lišena prava obnašanja bilo koje crkvene službe (župne ili biskupijske) i prava ispovijedanja”, rekla je biskupija u svom priopćenju.

Osim toga, Medina — koji će ostati dijecezanski svećenik i primati mirovinu — “ne smije slaviti ili koncelebrirati misu osim uz izričito dopuštenje svog dijecezanskog biskupa, koje se neće dati osim u izvanrednim okolnostima”, nastavlja se u priopćenju.

Iz Biskupije dodaju da je tijekom cijelog istražnog postupka “žrtvi nuđena pomoć za ozdravljenje”.

“Zahvaljujem žrtvi u ovom slučaju što je istupila naprijed i molim za ozdravljenje”, rekao je biskup W. Shawn McKnight u priopćenju biskupije.

Biskup je otkrio da se sastao s Medinom “kako bi izrazio svoju zabrinutost”, dodajući da je svećenika obavijestio da mu “neće biti dopušteno javno slaviti ili koncelebrirati misu osim za mise zadušnice svoje uže obitelji, na okupljanju svećenika na njihovom godišnjem konferencije u listopadu, te na krizmenoj misi u Velikom tjednu.”

Biskupija je priopćila da je 15. travnja 2022. primila prijavu o nagovaranju putem biskupijske telefonske linije za zlostavljanje u sigurnom okruženju. U to je vrijeme Medina bio župnik župe Naše Gospe od jezera u Lake Ozarku, Missouri.

McKnight je “odmah stavio privremena ograničenja za oca Medinu”, rekla je biskupija u svom priopćenju, zabranjujući svećeniku da ispovijeda i da “bude sam s bilo kim osim sa svojom obitelji na crkvenom posjedu”.

Kanonsko pravo izričito zabranjuje svećeniku “u ispovijedi … prigodom ili pod izlikom ispovijedi” da “[solicit] pokajnik da počini grijeh protiv šeste zapovijedi Dekaloga”, koja zabranjuje preljub.

Biskupija je priopćila da je zbog ozbiljnosti zločina “nadležnost pridržana Dikasteriju za nauk vjere u Rimu”, kojemu je dostavila rezultate svoje istrage 2. lipnja 2022.

Medina, zaređen 1978., “dobio je umirovljenje u srpnju 2022.”, rekao je Jacob Luecke, direktor komunikacija biskupije, za OSV News u e-poruci.

Dana 25. listopada 2022., Vatikan je “naložio biskupu McKnightu da uspostavi administrativni disciplinski postupak za utvrđivanje krivnje, a ako se otac Medina proglasi krivim, da izrekne odgovarajuće kazne.”

Biskup je zauzvrat “povjerio stvar iskusnom svećeniku i kanonskom odvjetniku iz nadbiskupije Toronto u Kanadi” kako bi “osigurao nepristran proces”, tijekom kojeg je Medinu zastupao kanonski odvjetnik, rekla je biskupija.

Dikasterij je 27. studenoga 2023. odobrio dekret o krivnji i dopustio biskupiji izricanje trajnih kazni. Medina se odlučila ne žaliti, rekla je biskupija.

Luecke je u e-poruci za OSV News rekao da je “kazna koju je dobio otac Medina najveća moguća kazna za zločin za koji je proglašen krivim.

“Otpuštanje oca Medine iz svećeničke službe nije bio mogući ishod zločina za koji je optužen, prema zakonu naše Crkve kako je navedeno u DDF-u”, rekao je Luecke. “Definicija Katoličke crkve ‘grijeha protiv šeste zapovijedi’ široka je kategorija potencijalnih zločina — neki su ozbiljniji od drugih. U svakom slučaju, detalji ovih zločina drže se strogo povjerljivima kako bi se zaštitile žrtve i sačuvao pečat ispovjedaonica.”

U travnju 2023. Dijecezanski sud proglasio je Medinu krivim za “zlouporabu crkvene moći” zbog financijske malverzacije na prethodnom pastoralnom zadatku.

Dok je bio župnik župe sv. Stanislava u Wardsvilleu, Missouri, Medina je prebacio oko 300.000 dolara župnih sredstava na osobne račune — od čega je 100.000 dolara dano bratu i sestri izvan države. Osim toga, suci tribunala također su otkrili da je otprilike 20.000 dolara u gotovini neobjašnjivo podignuto sa župnih računa dok je Medina bio pastor.

Problem se prvi put pojavio u prosincu 2018., prema priopćenju biskupije od 25. travnja 2023.

U svojoj presudi, suci Tribunala u tom su slučaju priznali da je svećenik u potpunosti vratio sredstva i odredili dodatnu kaznu od 26.000 dolara za pokrivanje biskupijske revizije i pravnih troškova suđenja.

Biskupija je u sklopu svoje istrage obavijestila Federalni istražni ured. Terenski ured agencije u St. Louisu rekao je za OSV News da ne komentira status trenutnih ili završenih istraga.

Luecke je u e-poruci za OSV News rekao da nema “nikakvih informacija o rezultatima istrage FBI-a” o Medini.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Finska: laboratorij ekumenizma i kršćanskog jedinstva

Katoličke vijesti

Jeruzalemski kardinal: Izraelski i palestinski čelnici moraju hitno pronaći političko rješenje

Katoličke vijesti

Papa Franjo: ‘Bez liturgijske reforme nema reforme Crkve’

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti