Papa: Potrebni su dosljedni vjernici zauzeti u izgradnji mira
Biskupska konferencija

Papa: Potrebni su dosljedni vjernici zauzeti u izgradnji mira

Prije opće audijencije Papa je pozdravio izaslanstvo džamije iz Bologne te im uručio napisani govor u kojemu potiče kršćane, Židove i muslimane da pruže suvremenom svijetu svjedočanstvo bratstva, piše Vatican News. Potaknuo je također na poštovanje vjerske slobode: “Svaki se vjernik treba osjećati slobodnim predložiti, i nikada ne nametati, svoju vjeru drugim osobama, bili oni vjernici ili ne”. Ni mješoviti brakovi “ne smiju biti prilika za obraćenje supružnika”.

Kratki susret sa skupinom muslimana iz Bologne u radnoj sobi dvorane Pavla VI., prije opće audijencije 26. lipnja, bila je prilika da papa Franjo još jednom potakne na opće bratstvo. Sveti je Otac to učinio u govoru koji je uručio izaslanstvu džamije glavnoga grada talijanske regije Emilije-Romanje, u kojemu prije svega od vjernika svih vjera traži da promiču slogu među narodima.

Svijet, posebno u ovom povijesnom trenutku, treba dosljedne vjernike koji su snažno zauzeti u izgradnji i održavanju društvenoga i svjetskoga mira.

Primjer kršćana, Židova i muslimana

Prihvaćati se međusobno kao braća, pozvani su prije svega kršćani, Židovi i muslimani, koji štuju “Jednoga Boga” i koji se pozivaju, iako na različite načine, na Abrahama kao oca u vjeri – poticaj je pape Franje koji svjedočanstvo bratstva vjernika monoteističkih religija smatra prijeko potrebnim i vrlo dragocjenim u današnjem svijetu.

Mi koji imamo dar te vjerske pripadnosti pozvani smo biti otvoreni i susretljivi prema onima koji ju ne dijele, jer su oni, kao i svi mi, članovi jedne ljudske obitelji.

Slobodu savjesti i vjere valja poštovati

U tekstu govora papa Franjo, osim toga, ističe da je iskren dijalog pun poštovanja između kršćana i muslimana dužnost za one koji žele biti poslušni volji Boga koji želi da se njegova djeca vole, pomažu jedni drugima, i da se, ako među njima dođe do bilo kakve teškoće ili nesporazuma, dogovore ponizno i strpljivo. Ali dijalog zahtijeva da se priznaju dostojanstvo i prava svake osobe – dodaje Papa – a među njima prije svega sloboda savjesti i vjere.

Osim toga, svaki se vjernik mora osjećati slobodnim predlagati – nikako nametati! – vlastitu vjeru drugim ljudima, bili oni vjernici ili ne. To isključuje svaki oblik prozelitizma, shvaćen kao vršenje pritiska ili prijetnje; mora odbiti bilo kakvu vrstu financijskih ili radnih usluga; ne smije iskorištavati neznanje ljudi.

Ni brakovi između osoba različitih vjera ne smiju biti prilika za obraćenje supružnika na vlastitu vjeru – dodaje na kraju papa Franjo, koji izaslanstvu bolonjske džamije želi dobre odnose s Katoličkom Crkvom: s biskupom, sa svećenstvom i vjernicima, u uzajamnom poštovanju i prijateljstvu, te zahvaljuje muslimanskim zajednicama što su tvorci mira. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Europski sudionici Sinode pozvani na sastanak u kolovozu u Linzu

Katoličke vijesti

Kardinal Zuppi predvodio molitvu za mir u Bazilici sv. Petra u Vatikanu

Katoličke vijesti

Objavljena monografija pod naslovom Orgulje u Bosni i Hercegovini

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti