Papa ponovno poziva na punu razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine
Kršćanski život

Papa ponovno poziva na punu razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Pomozite nam prikupiti 225.000 dolara za NCR!

Podigli smo 164 806 dolara od 896 pristalica. Mi smo 73,2% na putu do našeg cilja!

Papa Franjo ponovio je spremnost Vatikana da pomogne u opsežnoj razmjeni zatvorenika između Rusije i Ukrajine.

“Ponavljam svoj apel za opću razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine, uvjeravajući spremnost Svete Stolice da podupre svaki napor u tom pogledu, posebno za one koji su teško ozlijeđeni i bolesni”, rekao je nakon molitve za ” Regina Coeli“ na Trgu sv. Petra 12. svibnja.

U veljači je ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy rekao da je više od 3000 ukrajinskih ratnih zarobljenika oslobođeno iz ruskog zarobljeništva, a Ujedinjeni Arapski Emirati posredovali su u razmjeni 100 zarobljenika između Rusije i Ukrajine istog mjeseca.

Papa je također pozvao na molitve za mir u Ukrajini, Palestini, Izraelu i Mjanmaru u obraćanju ljudima okupljenima na Trgu svetog Petra.

Tijekom tiskovne konferencije u zraku 30. travnja 2023. — nekih 14 mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu punog opsega — Franjo je potvrdio da je “Sveta Stolica djelovala kao posrednik u nekim razmjenama zarobljenika” između zaraćenih naroda.

Papa je također izrazio nadu u opću razmjenu zarobljenika između Rusije i Ukrajine u svojoj poruci “urbi et orbi” (gradu i svijetu) nakon slavlja uskrsne mise ove godine; pozvao je na razmjenu “sve za dobrobit svih!”

Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, izrazio je optimizam u vezi s Papinim pozivima na razmjenu zatvorenika u intervjuu objavljenom 27. travnja, napominjući da je “Papin apel prihvaćen i postupljeno”.

Nakon molitve “Regina Coeli” Papa je također istaknuo da je 12. svibnja crkvena proslava Svjetskog dana komunikacija, za koji je Vatikan odabrao temu “Umjetna inteligencija i mudrost srca”.

“Samo obnavljanjem mudrosti srca možemo protumačiti zahtjeve našeg vremena i ponovno otkriti put prema potpuno ljudskoj komunikaciji”, rekao je.

I dok su Italija i nekoliko drugih zemalja slavile Majčin dan, Franjo je potaknuo ljude da budu zahvalni za sve majke i da “mole za majke koje su otišle u nebo”.

„Povjerimo majke zaštiti naše nebeske majke Marije“, poručio je prije nego što je posjetitelje na trgu zamolio za veliki pljesak za sve majke.

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Lijenost je simptom ‘acedije’, opasnog poroka, kaže papa

Katoličke vijesti

Navodeći bronhitis, papa skratio govor: ‘Ne mogu dobro govoriti’

Katoličke vijesti

Kolumna Majke – Joj, ta ponedjeljka ujutro!

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti