Papa: Pomagati potrebitima znači dati im dostojanstvo
Biskupska konferencija BiH

Papa: Pomagati potrebitima znači dati im dostojanstvo

Papa Franjo je danas u Vatikanu primio Zadrugu Unicoop Firenze i Zakladu “Il Cuore si scioglie” (Srce se topi) koje se zauzimaju u podupiranju socijalno osjetljivih osoba: potrebno je težiti cjelovitom razvoju pojedinaca i rastu zajednice te uključivanju, u dijeljenju resursa i vještina za dobro svih. Papa se, osim toga, ponovno spomenuo napaćene Ukrajine, piše Vatican News.

Uoči svetkovine Bogojavljenja papa Franjo je danas, 5. siječnja u Dvorani Pavla VI. primio oko 3500 osoba koje već pedeset godina kao Zadruga, i više od deset kao Zaklada, rade u svrhu pomoći najpotrebitijima. Bila je to prilika da ponovno istakne kako se materijalna potpora, iako korisna, ne može odvojiti od blizine ako želimo da se razvijaju cjeloviti ljudski odnosi na dobrobit cijeloga društva.

Živjeti milosrđe

Obraćajući se prisutnima Papa je u svom govoru podsjetio, u svjetlu božićnoga vremena koje živimo, da je Bog postao nama sličan u našem siromaštvu, naznačivši nam ga kao povlašteni put za susret s njim. Potom je istaknuo različita područja služenja njihove stvarnosti: od ekonomske neimaštine do potrebe za kulturom, od usamljenosti do potrebe za usavršavanjem, rabeći, osim uobičajenih sredstava financijske pomoći i pomoći u hrani, brojna druga sredstva, poput izleta, književnosti, umjetnosti i glazbe. Citirajući pak encikliku Fratelli tutti, istaknuo je važnost stila koji može ići dalje od plana uzdržavanja.

[…] uzimajući u obzir, od samoga početka, zaštitu potrošača iznad njezinoga jednostavnog komercijalnog vidika, shvatili ste temeljnu ljudsku dimenziju: pomoći svakomu da učini nešto za druge, odnosno da živi milosrđe, djelotvornu ljubav.

Upoznajmo drugoga srcem, umom i rukama

Sveti se Otac potom, izvan pripremljenoga teksta, osvrnuo na naziv zaklade u čijem je središtu srce, te istaknuo da je srce izvor poznavanja. Poznavanje koje iskorištava samo razum, nije potpuno – pojasnio je te napomenuo:

Bez srca nema ljudskoga znanja. Da bismo poznavali, moramo poznavati umom, srcem i onda činiti rukama: nemojte zaboraviti ta tri jezika … Neka um bude povezan sa srcem i rukama, neka srce bude povezano s rukama, kako biste djelovali, i s umom; i neka ruke budu u službi srca i uma. Nemojte to zaboraviti u svojem djelovanju…

Ujediniti ne “protiv” neprijatelja, nego “za” izgradnju dobra

Osvrćući se na “model zaštite” koji provode Zadruga i Zaklada, Sveti je Otac primijetio da on ujedinjuje pojedince ne toliko ‘protiv’ prijetnje zajedničkoga protivnika, koliko ‘za’ izgradnju dobrih odnosa uzajamne potpore.

Na taj način podsjećate da zaštita dobra osobe ne znači samo brinuti o nekim od njezinih interesa u sektoru, nego i promicati njezinu potpunu realizaciju i dostojanstvo. Na toj razini susret između onih koji imaju veće mogućnosti i onih koji su u teškoćama, daleko od toga da se svodi na puku filantropiju, uvijek je providnosna prilika za uzajamno obogaćivanje.

Dotaknuti siromaštvo, gledati i shvatiti

Biti blizu ljudima kojima pomažemo: biti blizu – Papa je na to potaknuo i danas. Riječ je o tomu da živimo u blizini drugih. Udaljujući se ponovno od unaprijed pripremljenoga govora rimski je biskup istaknuo da je važan dodir; važno je dodirnuti siromaštvo, primjerice kada dajemo milostinju. Na ispovijedi katkada pitam ljude gledaju li, kada daju milostinju, osobu u oči, dotiču li njezinu ruku? Siromaštvo valja dotaknuti, srcem koje dotiče; valja gledati i shvatiti – napomenuo je Papa.

Strašno je to što se događa u Ukrajini

Blagoslivljajući na kraju prisutne, papa Franjo je izrazio zahvalnost za pomoć Zadruge Unicoop i Zaklade “Il Cuore si scioglie” koju pružaju napaćenoj Ukrajini, u ovom vremenu koje je nazvao dramatičnim te istaknuo da je strašno to što se tamo događa.

Zahvaljujem Vam za suradnju s Dikasterijem za službu milosrđa, čije djelovanje već dugo podupirete. Nastavite težiti u svojem radu cjelovitom razvoju osobe, rastu zajednice u dijeljenju resursa i vještina, te uključivanju vrjednujući ono što svaka osoba donosi sa sobom, za dobrobit sviju. (kta/rv)

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

U Vatikanu će se održati međunarodni kongres o sportu i duhovnosti

Katoličke vijesti

Papa: Kršćanska ljubav grli ono što je nevoljeno, nudi oproštenje

Katoličke vijesti

Pri kraju radovi na kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti