Papa na Pedesetnicu: Nismo sami, već potpomognuti i osnaženi Duhom Svetim – Vatican News
Papa

Papa na Pedesetnicu: Nismo sami, već potpomognuti i osnaženi Duhom Svetim – Vatican News

U svojoj propovijedi za svetkovinu Duhova, papa Franjo razmišlja o tome kako nas Duh Sveti, djelujući u Crkvi sa snagom i blagošću, nikada ne ostavlja same, i, ako mu dopustimo, daje nam svoju prisutnost i darove da postignemo ono za što mi, sami, inače bismo bili nemogući.

Od Deborah Castellano Lubov

Čak i u najizazovnijim vremenima ili usred svakodnevnih borbi, Duh Sveti i njegovi darovi omogućuju nam da ustrajemo…

Papa Franjo dao je ovaj utješni podsjetnik tijekom svoje homilije na svetkovinu Duhova u nedjelju u Vatikanu, obilježavajući kraj uskrsnog vremena.

Tijekom euharistijskog slavlja u Bazilici svetog Petra, Papa se oslonio na izvještaj o Pedesetnici u Djelima apostolskim, koji je primijetio, pokazuje djelovanje Duha Svetoga u Crkvi, kako u nama tako iu poslanju, s karakteristikama moći i blagosti.

Papa se prisjetio kako je Duh Sveti sišao nad učenike i ostao uz njih, kao Tješitelj “koji je preobrazio njihova srca i ulio im spokojnu hrabrost koja ih je potaknula da drugima prenesu svoje iskustvo Isusa i nadu koja ih je motivirala .”

‘I mi smo poslani’

To, istaknuo je Papa, vrijedi i za sve nas koji smo primili Duha Svetoga u krštenju i krizmi.

“Iz “gornje sobe” ove bazilike, poput apostola, i mi smo,” inzistirao je, “poslani naviještati evanđelje svima.

“Iz “gornje sobe” ove bazilike, poput apostola, i mi smo poslani naviještati evanđelje svima.”

Moramo to činiti, rekao je, bez “oholosti, nametanja ili kalkuliranja”, već s “energijom rođenom iz vjernosti istini kojoj nas Duh uči u našim srcima i potiče da raste u nama”.

Neumorno naviješta mir, oprost, život

Stoga, sugerirao je papa Franjo, „ne odustajemo, nego neumorno govorimo o miru onima koji žele rat, govorimo o oprostu onima koji traže osvetu, govorimo o dobrodošlici i solidarnosti onima koji im zabravljuju vrata i podižu barijere, govorimo život onima koji izaberu smrt, govoriti o poštovanju onima koji vole ponižavati, vrijeđati i odbacivati, a govoriti o vjernosti onima koji bi raskinuli svaku vezu.”

Dok je ilustrirao koliko je moćno djelovanje Duha u nama, upozorio je da, “bez takve snage, nikada ne bismo mogli sami pobijediti zlo, niti nadvladati želje tijela”, koje tako lako kradu našu slobodu.

Papa je sugerirao da se moramo predati Duhu Svetom, a ne svijetu.

Pomaže nam i nadahnjuje nas

“Duh Sveti, ako mu dopustimo”, umirio je Papa, “nadahnjuje nas, pomaže i podupire” u tom nastojanju, tako da se “naši trenuci borbe mogu pretvoriti u prilike rasta, zdrave krize iz kojih možemo izaći bolji, jači i sposobniji voljeti druge s većom slobodom.”

I Isus nam, prisjetio se, to pokazuje kada se, potaknut Duhom, povukao na 40 dana i bio kušan u pustinji, u vrijeme kada je njegova ljudskost rasla, bila ojačana i pripremljena za poslanje.

Papa se također osvrnuo na blagost Duha, za koju je primijetio da je često vidimo karakterizirajući Božji način djelovanja u Svetom pismu, napominjući da isto tako naš navještaj treba biti “blag i gostoljubiv prema svima, u nastojanju da ih ohrabri i ojača, gdje god mogu biti, koji se približava svakom čovjeku i ženi dobre volje, s poniznošću i blagošću”, kao što je to činio Isus.

Podižući naš pogled

Papa je prepoznao vijugav i težak put prema miru, bratstvu i solidarnosti, ali je uvjerio da “nismo sami”, te da uz pomoć Duha Svetoga i njegovih darova možemo ići zajedno i učiniti taj put još većim primamljiviji i za druge.

Tim je osjećajem papa Franjo zaključio pozivajući sve nas da obnovimo svoju vjeru u prisutnost Duha Svetoga, koji je uz nas i tješi nas, “da prosvijetli naše umove, ispuni naša srca milošću, vodi naše korake i daruje naš mir u svijetu.”

Hvala vam što ste pročitali naš članak. Možete biti u toku pretplatom na naš dnevni bilten. Samo kliknite ovdje

Hvaljen Isus i Marija 👋
Drago nam je što Vas vidimo!

Pretplatite se na naš bilten s vijestima!

Ne šaljemo neželjenu poštu!

Povezani članci

Papa Franjo susreo se s predsjednikom Malte Vellom – Vatican News

Katoličke vijesti

Papa časnim sestrama: Vi ste oruđe Gospodinovo – Vatican News

Katoličke vijesti

Vatikan objavio raspored papinog posjeta Veroni

Katoličke vijesti
Katoličke vijesti